ОСТАННІ НОВИНИ

75% українців отримують «чорну» зарплату

|

75% офісних співробітників доводилося практично на всіх роботах отримувати неофіційну зарплату. А 65% опитаних продовжують отримувати гроші «в конверті» на нинішньому місці роботи. Найбільш поширені зарплати «в конверті» в готельному та ресторанному бізнесі. Схожа ситуація спостерігається в сфері будівництва і нерухомості. Про це свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Кожному другому офісному співробітнику доводилось отримувати «чорну» зарплату практично на всіх місцях роботи, а ще в четверті зарплати «в конверті» чергувались з «білими» виплатами. І лише 13% опитаних ніколи не зіштовхувались із неофіційними зарплатами. Їх можна вважати щасливцями, адже в ситуації економічної нестабільності й переважаючої «тіньової економіки» їхні доходи були прозорими.

Якщо порівнювати з 2012 роком, то ситуація на українському ринку праці суттєво не змінилась: «білі комірці» масово продовжують отримувати зарплати «в конвертах». Зараз повністю «чорну» зарплату отримує кожен четвертий офісний співробітник. Ще в 40% працівників зарплата «сіра»: одна частина в «конверті», а інша нараховується офіційно. І тільки 30% опитаних отримують повністю «білу» зарплату.

Варто зазначити, що розмір «чорної» частини грошового винагородження може суттєво змінюватись. Для четвертої частини тих, хто отримує зарплату «в конверті», це весь заробіток. У більшої половини «чорна» зарплата може суттєво перевищувати «білу» й складати 50-70% доходу. А ще 3% отримують «у конверті» тільки премії та бонуси.

В Україні працювати на «чорну зарплату» — вигідніше. Найчастіше офісні працівники погоджують на неофіційне оформлення тому, що рівень зарплати «в конверті» суттєво перевищує «білі» пропозиції. У половині випадків у працівників просто нема альтернативи. Знаходяться і ті, хто готовий пожертвувати соціальними гарантіями заради цікавої роботи (17%). При цьому лише 14% працівників стверджують, що їм абсолютно все одно, офіційна в них зарплата чи ні.

Найбільш поширені зарплати «в конверті» в сфері готельного і ресторанного бізнесу. Тільки одному із десяти працівників цієї сфери пощастило отримувати повністю офіційну зарплату. Половина співробітників отримує зарплату двома частинами («в конверті» та офіційно), а 36% вимушені працювати тільки за «чорну» зарплату. Схожа ситуація спостерігається в сфері будівництва і нерухомості.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *