ОСТАННІ НОВИНИ

АМКУ виявив у Львові аптеки, які завищували ціни на лікарські препарати

|

Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України цьогоріч здійснило десяток перевірок на ринку реалізації лікарських засобів і виявило зловживання з боку аптек. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів голова львівського відділення Андрій Басараба.

«Загалом в області ринок розвитку торгівлі лікарськими засобами є високо конкурентним, відповідно Антимонопольному доволі важко впливати на ціноутворення та діяльність аптек і фармакологічних фірм. У даному випадку ціноутворення не є сферою діяльності АМКУ», – зазначив він.

За словами А.Басараби, зловживання монопольним становищем було виявлено з боку ТзОВ «Фірма Гетьман» та ТзОВ «Медстар-М». Ці підприємства формували ціноутворення на лікарські засоби без урахування змін закупівельних цін та реалізації кінцевому споживачу. «У лікарні, де розміщена одна, максимум дві торгові марки, а найближча аптека довкола лікарні, до прикладу, за кілометр – це Антимонопольний комітет вважає, як створення певної монополії на території тієї чи іншої лікарні. І ось тут ми дивимось як діє суб’єкт. Якщо, маючи розвинену мережу аптек, яка має конкурентів, він встановлює одну ціну, а на території лікарні, де конкуренція відсутня, або обмежена, він встановлює іншу ціну – це є відповідно порушення законодавства і в цьому випадку ми впливаємо на ціноутворення», – розповів Андрій Басараба.

Наразі щодо виявлених зловживань, за його словами, триває розслідування. Він також додав, що мешканці Львова та області звертаються до АМКУ через зростання цін на медикаменти і зауважує, що на першочергові найменування медичних препаратів ріст цін присутній, однак він не критичний.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *