ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін нарешті візьметься за пральні порошки з фосфатами

|

На сьогоднішньому засіданні уряд розгляне проект закону, яким пропонується поступово, протягом наступних 7 років, заборонити виробництво, імпорт та реалізацію на території України синтетичних мийних засобів та товарів побутової хімії, у складі яких є фосфати, пише УНІАН.

У Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ розповіли, що фосфати – один із головних чинників забруднення поверхневих вод, зокрема і тих, що є джерелами питного водопостачання. Зрозуміло, наскільки негативно це впливає на здоров’я людини.

«Україна йде тим же шляхом, що й США, Німеччина, Канада, Італія, Австрія, Голландія, Норвегія тощо, які відмовились від застосування у побуті мийних засобів на основі фосфатів», – зазначив Азаров.

При цьому він нагадав, що Євросоюз відповідними директивами визначив етапність відмови від цих небезпечних складових до 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, що 11 липня 2013 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект «Про державне регулювання у сфері мийних засобів», яким пропонується запровадити обмеження щодо виробництва, використання, ввезення в Україну мийних засобів на основі фосфатів. Авторами даного законопроекту є народні депутати з фракцій Партії регіонів, «Батьківщина» та «УДАР». Даним законопроектом передбачається заборонити з 1 січня 2013 року ввезення на територію України мийних засобів на основі фосфатів та/або поверхнево-активних речовин для мийних засобів, які не відповідають європейським стандартам, а також заборонити виробництво, використання та розповсюдження на території України мийних засобів з масовою часткою фосфатів більш як 8,5 відсотка маси мийного засобу. З 1 січня 2014 року передбачено заборонити виробництво, використання та розповсюдження мийних засобів з масовою частковою аніонних поверхнево-активних речовин більш як 3 відсотка маси мийного засобу.

Далі, згідно з законопроектом, передбачається заборонити з 1 січня 2016 року виробництво, використання та розповсюдження в Україні мийних засобів з масовою часткою фосфатів більш як 0,2 відсотка маси мийного засобу. Також законопроектом передбачено ввести заборону на рекламу мийних засобів, що містять фосфати та поверхнево-активні речовини для мийних засобів, які не відповідають європейським стандартам у сфері мийних засобів.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *