ОСТАННІ НОВИНИ

Законопроект про мисливське господарство призведе до безконтрольних «царських» полювань – нардеп

|

Законопроект про мисливське господарство та полювання надає необмежені права власникам великих мисливських угідь – вони отримають можливості без жодного контролю влаштовувати «царські» полювання у будь-який сезон і час. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи проект Закону України про мисливське господарство та полювання, запропонований народним депутатом Нестором Шуфричем (реєстр. № 2264а від 07.06.2013), який розглядатимуть на засіданні Верховної Ради 10 жовтня 2013 року, інформує прес-служба нардепа.

За словами Ірини Сех, цей законопроект подають як «євроінтеграційний» чи невідкладний, хоча насправді він суперечить європейським стандартам щодо децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. «Цей документ терміново подали на розгляд Комітету екологічної політики 9 жовтня, а вже на 10 жовтня він в порядку денному. Це шанс проштовхнути його, подавши як «євроінтеграційний», коли в сесійній залі зібрано максимальну кількість депутатів від більшості», – наголошує народний депутат.

За її словами, автори законопроекту мають на меті послабити державний контроль у сфері мисливського господарства та полювання, а від місцевого самоврядування взагалі намагаються забрати право вирішувати такі питання.

Зокрема, в законопроекті передбачено, що перш ніж отримати угіддя в користування, необхідно отримати погодження Держлісагенства. «Ні Конституція, ні закони України не передбачають погоджень будь-якими інстанціями рішень органів місцевого самоврядування, бо це суперечило би самій суті місцевого самоврядування. Але за задумом авторів законопроекту, надання угідь в користування буде залежати від волі центральних органів виконавчої влади. А з огляду на те, що автори передбачають можливість надання угідь будь-яким організаціям, а не лише спеціалізованим, зрозуміло, що нагорі будуть надавати погодження лише «потрібним» людям», – зазначає народний депутат.

За словами Ірини Сех, законопроект запроваджує норму про так зване вольєрне полювання. Передбачено, що мисливські вольєри для полювання встановлюються в межах мисливських угідь, водночас немає норм щодо їх облаштування.

«Тобто таких вольєрів може бути скільки завгодно і якої завгодно площі, або взагалі можна обгородити всі угіддя та оголосити їх вольєром і вже нікого до лісу не пускати не тільки для полювання, але і для збору грибів, ягід чи просто для відпочинку. Бо за законопроектом, користувач мисливських угідь повинен забезпечувати доступ на територію мисливського вольєру лише представникам державних органів для виконання їхніх повноважень. Але найголовніше, що обмеження строків полювання не поширюється на вольєрне полювання. Тобто господарі вольєрів можуть без жодного контролю влаштовувати царські полювання в будь-яку пору», – наголошує голова комітету.

За її словами, такі ініціативи абсолютно не вирішують основних проблем користування мисливськими угіддями – збереження та відтворення фауни, відшкодування завданих мисливськими тваринами збитків сільськогосподарським виробникам та інше. «Тут не йдеться про державні інтереси, а лише про приватну вигоду для купки «обраних», – зазначає Ірина Сех. 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *