ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти радять українцям заводити податкових консультантів

|

Щоб спростити впровадження системи загального декларування доходів, Україні потрібно розвивати приватний інститут податкових консультантів. Таку думку висловили експерти

«Потрібно зламати пострадянський психологічний фактор і підвищити рівень інформованості населення. У зв’язку з цим потрібно підготувати цілий штат консультантів, які будуть роз’яснювати громадянам необхідність загального декларування доходів», – зазначив незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка.

Заїка вважає, що приклад в декларуванні повинні показати народні депутати, держслужбовці та всі, хто в розумінні простого народу «щось вирішують в цьому світі». «Якщо їх доходи будуть сумірні з витратами, то довіра до таких людей у суспільстві буде тільки зростати», – підкреслив фахівець.

При цьому глава правління Інституту української політики Кость Бондаренко констатує, що важливо вибрати оптимальну модель декларування доходів населення. «Заповнювати декларацію повинні тільки ті, хто має кілька джерел доходів. Якщо, наприклад, пенсіонер отримує тільки пенсію, то він не повинен буде заповнювати декларацію» , – підкреслив керівник Інституту української політики.

Як уточнює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, за кордоном існує така професія – домашній бухгалтер – людина, яку спеціально наймають, щоб вона здавала декларацію, збирала довідки від організацій. Якщо державна структура сумнівається в цих даних, вона може їх перевірити, направивши запити до відповідних підприємства, організації або фірми», – доповнює аналітик.

Генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський вважає, що саме податкові консультанти повинні популяризувати ідею загального декларування.

Радник правової групи «Павленко і Побережнюк» Валерія Тарасенко вважає , що податкові консультанти повинні працювати в податкових інспекціях. «Спілкування з ними потрібно зробити максимально доступним», – підкреслила експерт.

На думку Тарасенка, введення обов’язкового декларування не повинно створювати додаткових труднощів для фізосіб, а законодавство повинно передбачати перехідний період не менше двох років, під час якого сума штрафів за несвоєчасну подачу декларації або несплату повинна бути мінімальна або зовсім не застосовуватися . «Попереду платників податків повинні йти державні службовці, таким чином показуючи значимість декларування для держави», – переконана юрист.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *