ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні можуть заборонити обрізання

|

У Страсбурзі , в  рамках проведення чергової сесії ПАРЄ, серед іншого було розглянуто питання “Право дітей на фізичну недоторканність”, яке підготувала доповідач з  Німеччини Марлен Руппрехт, яка займалася вивченням та аналізом цієї проблеми більше 13 років.

За результатами доповіді Парламентська Асамблея ухвалила Резолюцію, у якій пропонує враховувати  думку дітей щодо зазначених фізичних маніпуляцій з їх тілом, повідомив УНН народний депутат України, член української делегації в Раді Європи Сергій Ківалов.

Виступаючі наголошували, що обрізання може спричинити психологічні травми на все життя, що інтереси дитини є першочерговими і необхідно засудити втручання у фізичну недоторканність маленької людини і криміналізувати подібне втручання.

Опонентами доповідача виступили представники Туреччини, які назвали доповідь провокаційною і підкреслили, що немає фактів, які підтверджують шкоду обрізання у хлопчиків. Турецькі політики заявили, що релігійні традиції, яким більше 1000 років, не можуть бути предметом дискусії. На їх думку, ні мусульман, ні євреїв така норма влаштувати не може.

Поаприце, Асамблея закликала всі держави – учасниці РЄ розробити на національному рівні відповідне законодавство, здатне максимально захистити дітей. Що стосується конкретно хірургічного втручання у фізіологію маленької дитини, то Парламентська Асамблея рекомендувала всім державам – учасницям Ради Європи прийняти відповідні закони, які б забороняли обрізання дівчаток і хлопчиків.

“Резолюція ПАРЄ була прийнята двома третинами голосів. Україна, як член Ради Європи, безумовно повинна прислухатися до рекомендацій РЄ і прийняти такі закони. Я вже дав відповідні розпорядження своїм помічникам, секретаріату парламентського Комітету з питань верховенства права та правосуддя, готувати законопроекти, необхідні для захисту дітей, для гарантій їх фізичної недоторканності”, – повідомив С.Ківалов.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *