ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові освятили меморіальну таблицю на честь Мстислава (Скрипника)

|

27 вересня у Львові, на вулиці Пісковій, 17 відкрили та освятили пропам’ятну меморіальну таблицю патріарху УАПЦ Мстиславу (Скрипнику). Таблицю встановлено на будинку, в якому у 1991-1993 роках під час відвідин Львова зупинявся Патріарх. Чин панахиди очолив Владика УПЦ КП Димитрій (Рудюк). Про це інформує прес-служба Львівської обласної ради.

В урочистій церемонії відкриття взяв участь голова Львівської обласної ради Петро Колодій, який, зокрема, сказав:

“Святіший Патріарх Київський і всієї України Мстислав заслужив повагу та любов громади за активну працю, твердий патріотизм, кристалічну чесність та глибоку віру. Усе своє життя він присвятив відродженню українського православ’я. Він пройшов тюрми і допити в гестапо. На еміграції у післявоєнний час, як митрополит УПЦ, працював не покладаючи рук для розбудови українського православ’я” – наголосив Петро Колодій.

Цього року виповнилося 115 років від дня народження та 20 років від часу смерті визначного сина українського народу Патріарха Мстислава (в миру Степана Скрипника).

Степан Скрипник народився  у Полтаві, в патріотичній сім’ї, його дядьком був Симон Петлюра.

У двадцятирічному віці майбутній патріарх включився до збройної боротьби за незалежність України в рядах Армії УНР. У міжвоєнний час був одним з лідерів громадсько-політичного життя на Волині, брав участь у церковному та громадському житті: представляв мирян у єпархіальних радах, став членом Митрополичої ради та ініціатором і головою товариства «Українська школа» уРівному

У 1941 році він включився в активну роботу з відродження українського православ’я. Далі був постриг у монахи, покликання на єпископську кафедру, активна діяльність за об’єднання українського православ’я. Він пройшов тюрми і допити в гестапо.

У жовтні 1990 року повернувся в Україну.

Згодом він став першим предстоятелем Української Православної Церкви з титулом Патріарха.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *