ОСТАННІ НОВИНИ

46 домашніх арештантів носять спеціальні браслети

|

В Україні вже 46 осіб, яких взяли під домашній арешт, носять електронні браслети, що передають правоохоронцям інформацію про місцеперебування арештанта. Про це повідомив глава прес-служби МВС України Сергій Бурлаков, пишуть «Вести».

За його словами, найбільше «браслетників» у Черкаській (16) та Рівненській областях (10). Нагадаємо, «першопрохідцем» на Київщині став екс-ректор Податкової академії Петро Мельник, якого підозрюють у хабарництві.

Всього під домашнім арештом близько 2 тис. українців. Тих, хто без браслетів, щодня перевіряють дільничні. «Браслет у реальному часі передає на комп’ютер дані, де перебуває заарештований. У програмі можна легко налаштувати розміри потрібної зони переміщення для людини, – зазначив Бурлаков. – Тобто якщо суд призначив, що заарештованому можна вільно ходити по селу або району, то й програма задає такий радіус».

У випадку з Мельником йому навіть налаштували так звані коридори переміщення, щоб він міг з дому їздити в лікарню, і це не буде вважатися, що він порушив закон. «Також можна вказати коридори за часом. Приміром, з першої до другої години дня він буде ходити в лікарню, а якщо він не повернеться до зазначеного часу, то буде вважатися, що він порушив рішення суду, і його відправлять у СІЗО», – пояснив Бурлаков.

«До речі, у нас вже були випадки, коли заарештована намагалася зняти браслет. Тепер вона – у СІЗО (браслети надягають на ногу, і важать вони близько 80 г – ред.). Їх неможливо зрізати або зняти непомітно. На пульті черговий відразу отримає сигнал. Прилад навіть реагує на температуру тіла, тобто якщо його вдасться зняти і не зламати, то браслет також «повідомить» про це», – додав глава прес-служби.

Як повідомляли «Коментарі», Петро Мельник був затриманий 27 липня в своєму робочому кабінеті під час отримання хабара. Суд визначив для Мельника запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *