ОСТАННІ НОВИНИ

Минулого року українські молодята підписали 1357 шлюбних контрактів

|

Вчора, 7 серпня, в прямому ефірі розважального ранкового телепроекту “Доброго ранку, Львове!”, що виходить на ТРК «Львів» щобудня з 7:00 до 9:30 год., гість студії юрист Дмитро Гудима запевнив глядачів, що шлюбний контракт не перешкоджає любові в сім’ї. Він також зазначив, що такого роду угода може навіть допомогти людям у сімейному житті, адже їм не треба буде хвилюватися за своє майно.

«Якщо брати статистику, то з кожним роком кількість бажаючих укласти шлюбний контракт в Україні збільшується. З 1992 року, відколи цей інститут взагалі існує в українському праві, кількість шлюбних контрактів зростає, хоча і залишається незначною. За 2012 рік було укладено всього 1357 таких угод», – розповів Дмитро Гудима.

За його словами, в шлюбному контракті можна врегулювати різні аспекти. Наприклад, вступаючи в шлюб, сторони можуть визначити, що все майно, яке вони нажили у шлюбі, залишається їхньою особистою власністю. Тобто, кожен, що заробив, те за ним і залишається.

«Тут йде мова про ситуацію, коли люди набувають майно у вигляді автомобілів, підприємств. Для того, щоб у випадку розлучення це не ділити –сторони визнають їхнє майно, як окрему власність. Крім того в шлюбному контракті можна прописати обов’язки щодо утримання один одного на різні випадки життя. Також можна визначити, як буде розподілятися майно у відсотковому відношенні у випадку розлучення. Загальний принцип розподілу – 50% на 50%, але в шлюбному контракті цей принцип можна змінити за взаємною згодою сторін», – роз’яснив юрист.

В прямому ефірі «Доброго ранку, Львове!» він також зазначив, що українське законодавство має свої особливості щодо питань, які можна врегулювати в шлюбному контракті: «Якщо говорити про Україну, то у нас в шлюбному контракті регулюються майнові відносини між подружжям, питання їхньої спільної власності, питання утримання один одного і утримання дітей. Це тільки матеріальна сторона. В багатьох інших державах, якщо брати до прикладу США, в шлюбних контрактах можна визначати і не майнові обов’язки. Наприклад, обов’язки по догляду за домом».

Дмитро Гудима підсумував, що українське законодавство ліберальне в питаннях шлюбних контрактів.

«Шлюбний контракт в нас можна укласти як після подачі заяви про реєстрацію шлюбу і до його укладення, так і після укладення самого шлюбу. В багатьох країнах дозволено укладати шлюбний контракт тільки до укладення шлюбу, а також вносити будь-які зміни в нього теж лише до укладення шлюбу. В Україні якраз з цього приводу законодавство ліберальне: якщо дві сторони в майбутньому згідні змінити умови і навіть відмовитися від шлюбного контракту – то його можна розірвати за рішенням суду», – розповів юрист глядачам ТРК «Львів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *