ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканці Великих Грибович віддали перевагу городам, а не закриттю сміттєзвалища

|

Загальні збори громадян села Великі Грибовичі Жовківського району Львівської області, які були заплановані на 29 липня так і не відбулись, пише Дивись.info.

На цих громадських зборах планувалось змінити (встановити) інше цільове призначення земельної ділянки, що використовується зараз під Грибовицьке сміттєзвалище, таким чином заборонивши вивозити сміття на звалище, яке офіційно вважається закритим, проте досі функціонує.

Під стінами школи зібрались близько двадцяти осіб на чолі із сільським головою Ігорем Пителем та головою екологічної комісії сільської ради, які висловили претензії до організаторів загальних зборів й категорично заявили про те, що люди не прийшли і не прийдуть на такі збори, тому що, мовляв, не розуміють, для чого їх запрошують.

Натомість організатори – а це активісти ГО СПАС та «Демократичного альянсу» – намагались переконати представників місцевої громади у необхідності створення юридичної територіальної громади, яка включатиме у себе 50%+1 жителів села і зможе самостійно прийняти рішення про закриття сміттєзвалища. Тоді, каже Ігор Гурняк, жоден суд України не зможе прийняти протилежне до волі громади рішення.

Активісти наголошують, що такий шлях для Великих Грибович на шляху вирішення проблеми незаконного функціонування Грибовицького сміттєзвалища є найбільш оптимальним, адже саме таким шляхом уже пішли 23 місцеві громади із 10 областей України, які не дозволили видобутку титану у Радомишлі, видобутку руди у Гуляйполе, заборонили будівництво свиноферми у Івано-Франківській області, а у Харкові вирішили питання із видобутком сланцевого газу.

Натомість сільський голова із головою екологічної комісії сільської ради не захотіли слухати аргументів громадських активістів і час від часу лише запитували – а яка власне вигода їм (активістам, – Ред.) буде. Так, людей певною мірою можна і зрозуміти, адже за більше, аніж 20 років, їм справді уже багато обіцяли, але мало виконали.

Позицію людей можна зрозуміти, а от позицію місцевої влади – сільського голови і голови екологічної комісії – які не захотіли запрошувати людей на загальні збори, посилаючись на те, що схід села провели місяць тому, а зараз людям потрібно поратись на городах – хочеться зрозуміти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *