ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вперто не платить за рішеннями Євросуду з прав людини

|

Україна не виконує міжнародні зобов´язання з виплати компенсацій, встановлених Європейським судом з прав людини. Деякі позивачі, які ще взимку виграли справи проти держави, досі не отримали грошей

У Міністерстві юстиції України спочатку заявили про відсутність заборгованості, але після наведених прикладів визнали її існування, пише «Коммерсант-Україна».

У Мін´юсті обіцяють виплатити пеню за прострочення, але її розмір – 4% річних – не стимулює державу поспішати з виплатою. Прийняте 25 липня ЄСПЛ рішення проти України на рекордну суму – 27 млн євро – може посилити проблему, зазначає видання.

Нагадаємо, на початку року проти України було винесено кілька «клонових» рішень за сотнями подібних справ про невиконання державою рішень національних судів. На їхнє виконання Києву відводиться три місяці, але державі не вдалося вкластися в цей термін.

У Мін´юсті визнали наявність кредиторської заборгованості в розмірі 14,2 млн грн. «У зв´язку з тим, що в нинішньому році ЄСПЛ прийняті рішення зі значними сумами компенсації, що не могло бути враховано при бюджетному плануванні на 2013 рік, коштів, що надходять на рахунок Мін´юсту, не вистачає для виплат за рішеннями ЄСПЛ», – заявили в міністерстві .

Фактично з початку року за цією статтею виплачено 39,4 млн грн, стверджують у Мін´юсті. Всього на виплати за рішеннями ЄСПЛ у держбюджеті-2013 передбачено 84,4 млн грн. У міністерстві висловили впевненість, що погасять борги до кінця року.

Компанії, що зіткнулися з невиплатою державою коштів, виграних за позовами до ЄСПЛ, вже звернулися до Ради Європи зі скаргою на Україну. У Комітеті міністрів РЄ запевнили, що знають про існування певних проблем, однак у Ради Європи немає фінансових важелів примусу України до виконання зобов´язань.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *