ОСТАННІ НОВИНИ

Споживання газу в Україні зменшується

|

Україна знижує споживання природного газу: в I півріччі воно скоротилося на 7,8%, до 28,5 млрд кубометрів. Більше третини цього обсягу було заощаджено завдяки переходу підприємств на вугілля.

Про це повідомляє “КоммерсантЪ-Украина” з посиланням на дані Міністерства енергетики і вугільної промисловості.

“Україна в січні-червні 2013 року знизила споживання газу на 2,3 млрд кубометрів (чи на 7,8%), до 28,5 млрд кубометрів. Імпорт скоротився на 35,3%, до 10,2 млрд кубометрів. Джерело в міністерстві повідомило, що 36% від загального обсягу скорочення забезпечив перехід підприємств на вугілля, 30% – стагнація промисловості, ще 27% – відносно тепла зима і 7% – зниження витрати газу на його транзит”, – пише видання.

Зниження споживання газу промисловими підприємствами частково пояснюється проектами з переходу на вугілля. Так, в листопаді 2012 року було зупинено мартенівські печі на трубному заводі “Інтерпайп НТЗ”, а виробництво заготівлі перемістилося на “Дніпросталь”, що працює на електроенергії.

Крім того, минулого року група “Метінвест” запустила установку пилевугільного вдування на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча і розпочала її будівництво на Єнакієвському метзаводі, що дасть змогу комбінатам групи знизити споживання газу з 2,2 млрд кубометрів до 1 млрд.

Дарницька ТЕЦ заявила про частковий перехід на вугілля ще в лютому 2012 року, проте скоротила споживання газу лише на початку цього року.

Падіння споживання газу в Україні спостерігається не перший рік. Минулого року його було використано на 4,5 млрд кубометрів (на 7,6%) менше, ніж у 2011 році, пише видання.

Це викликає невдоволення російського “Газпрому”, де вважають, що Україна не виконує умови підписаного в 2009 році контракту. Українська сторона неодноразово заявляла, що вважає цей контракт несправедливим і що високі ціни змушують її шукати шляхи економії.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *