ОСТАННІ НОВИНИ

Cейм Польщі відмовився назвати Волинську трагедію геноцидом

|

Головна законодавча палата Польщі, Сейм, на своєму засіданні в п`ятницю відмовилася назвати Волинську трагедію – найкривавіший польсько-український конфлікт – “геноцидом” поляків.

Як передає кореспондент УНІАН з Варшави, поправку в цій справі підтримали лише 212 голосів депутатів з 231 необхідних для її ухвалення.

Проти проголосувало 222 депутати з 437, які взяли участь в голосування та троє утримались. Сейм Польщі також не підтримав поправку, якою частина депутатів хотіли встановити 11 липня Днем пам`яті жертв Волинської трагедії, мучеництва кресовян. За неї проголосували 178 депутатів, проти – 259 депутатів.

Представник РО Роберт Тишкевич, котрий представляв компромісний варіант заяви в справі Волинської трагедії, зазначив, що комісія вирішила відмовитися від встановлення цього дня Днем пам`яті кресовян через те, що насправді кресовяни постраждали не лише на Волині. Він нагадав, що багато поляків, котрі жили на так званих кресах, постраждали від Радянського союзу, котрий напав на Польщу 17 вересня 1939 року.

Перед голосуванням перед депутатами Сейму виступив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, котрий закликав “не загострювати” позицію в справі Волинської трагедії, нагадавши, що 5 років тому назад польський парламент вже визнавав ті події “етнічною чисткою”.

Він наголошував, що з цього часу насправді нічого не змінилося та звертав увагу, що “гостріше сформулювання” негативно вплине на перспективи європейської інтеграції України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *