ОСТАННІ НОВИНИ

Народна капела бандуристок «Дзвіночок» святкує 55-річчя

|

Народна капела бандуристок «Дзвіночок» цьогоріч відзначає 55-річчя. З цієї нагоди 22 травня о 18.00 год у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини відбудеться святковий концерт. Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

В програмі колективу духовна музика, українські народні пісні та думи, авторські твори, українська та західноєвропейська класика.

Концерт підготували художній керівник колективу Марія Горішна, хормейстер Людмила Гребень, педагоги Оксана Борачок та Галина Лучишин. Режисер та ведуча концерту –  Оксана Мончин.

Капела «Дзвіночок»  є лауреатом  багатьох всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів, зокрема міжнародного конкурсу ім. Соломії Крушельницької та фестивалю кобзарського мистецтва  ім. Остапа Вересая. Бандуристки з великим успіхом репрезентували українське мистецтво у 16 країнах світу: Естонії і Литві,  Росії і Білорусії, Чехії і Польщі, Німеччині і Бельгії, Англії і Франції тощо. Робота над репертуаром, оранжування творів, які до того ніколи не виконувались на бандурі,  є «родзинкою» капели «Дзвіночок», керівником якої є тепер Марія Горішна. А засновником цього самобутнього колективу був покійний Володимир Дичак, який створив навчальні програми школи кобзарського мистецтва, виховав не одне покоління музикантів, закоханих в українське мистецтво.

Педагоги капели «Дзвіночок» навчають своїх вихованців грі на бандурі, вокалу, історії кобзарського мистецтва, виховують  свідомих громадянин України. У колективі відбуваються цікаві зустрічі з провідними науковцями, музикантами, відомими кобзарями, письменниками. Найбільшим святом у «Дзвіночку» є відзначення  Шевченківських днів, де щороку колектив готує нову, цікаву програму, виступ з якою стає подією для громадськості Львова.

На базі колективу «Дзвіночок» проводять обласні і всеукраїнські семінари, творчі лабораторії, відкриті уроки, академконцерти.

«У час засилля на екранах телебачення, на концертних майданчиках виступів естрадних виконавців, все складніше стає педагогам капели залучати дітей до гри на бандурі, до серйозної і багаторічної роботи з інструментом. Але ті учасниці, які займаються в капелі, усією душею починають любити це прекрасне високе мистецтво», – говорить Марія Горішна, художній керівник  колективу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *