ОСТАННІ НОВИНИ

Українців попереджають про небезпеку отруєння грибами

|

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що останнім часом в Україні збільшилась кількість випадків отруєння грибами. Аналіз отруєнь грибами свідчить, що більшість з них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Про це інформує прес-служба управління охорони здоров’я ЛОДА.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.

Згідно рекомендацій МОЗ необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.

Головне управління Держсанепідслужби у Львівській області попереджає, щоб не отруїтися дикорослими грибами будьте уважними та обережними. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Не збирайте невідомих, старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 лрозчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
– Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ні в якому разі не займайтесь самолікуванням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *