ОСТАННІ НОВИНИ

Декларації чиновників тепер перевірятимуть

|

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні і в цілому законопроект, ініційований групою народних депутатів № 2837, яким пропонується створити антикорупційний реєстр чиновників і проводити перевірку всіх внесених відомостей у декларації чиновників. За законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики” проголосували 373 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Законом пропонується визначити механізм здійснення фінансового контролю шляхом запровадження перевірок декларацій про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, а також визначення установ, відповідальних за здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів.

Зокрема пропонується ввести обмеження щодо спільної роботи близьких осіб; обмеження щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов`язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; обмеження щодо осіб, які були звільнені від посад або припинили діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

А також пропонується проводити спеціальну перевірку осіб, які претендують на зайняття посад, пов`язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; запровадити механізми проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів чи проектів нормативно-правових актів; механізми оприлюднення відомостей, зазначених у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру; захист осіб, які повідомили про корупційні правопорушення; а також забезпечити внесення відомостей до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та надання інформації з нього.

Крім того, законом передбачено деталізувати форму декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру з метою забезпечення можливості виявлення на її підставі конфлікту інтересів.

 

РБК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *