ОСТАННІ НОВИНИ

Захід готовий зрозуміти, що Україна є важким учнем, але є межа компромісу – депутат

|

Євросоюз та Захід загалом розуміють, що коли Україна зараз не піде шляхом євроінтеграції, то опиниться в Митному союзі та буде втрачена для Європи. Про це “Львівському порталу” розказав народний депутат від ВО “Батьківщина” Степан Курпіль, коментуючи самміт Україна-ЄС у Брюсселі.

За його словами, період вичікування з боку Європи закінчився, бо існує колосальний тиск з боку Росії щодо вступу України до Митного союзу.

“Ми розуміємо, що це спосіб відновити в тій чи іншій формі Російську імперію. Зрозуміло, що Захід не хоче, аби Україна  стала будівельним матеріалом для неоросійської імперії. Тому Захід, Євросоюз частково заплющують очі на те, що в нас є проблеми з демократією, з вільними виборами, з нормальним правосуддям, що є проблеми у стосунках  опозиції та влади, бо влада діє нецивілізованими методами боротьби.   І Захід це прекрасно усвідомлює. Але загроза втратити Україну є настільки сильною, що Захід готовий піти на поступки, готовий  зрозуміти, що Україна – це дуже важкий учень, що Україна має важку історичну спадщину, що вона ментально поділена і має дуже багато різних проблем” – наголосив депутат.

Водночас він підкреслив, що і для цього компромісу є межа, і саме Україна має продемонструвати, що вона почала змінюватися. А відтак з`являється шанс на те, що восени будуть підписані угоди про асоціацію та про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

“Але є межа компромісу – Україна повинна хоча б продемонструвати волю, що вона змінюється, що ми будемо змінювати ситуацію з судовою системою, що Луценко буде на волі хоча б за станом здоров`я, що Тимошенко зможе виїхати лікуватися за кордон. І якщо на це не зважати, то  ясна річ, що угода в листопаді підписана не буде. Але якщо президент Янукович буде демонструвати  бодай якісь кроки, що він усвідомлює, чого від нього вимагають в ЄС, тоді є шанс, що угода  про асоціацію та зону вільної торгівлі буде підписана” – підкреслив С.Курпіль.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *