ОСТАННІ НОВИНИ

Медицина недофінансована більш ніж на 30 мільярдів гривень

|

На галузь охорони здоров’я бракує більш ніж 30 мільярдів гривень. Через це працівники сільських закладів охорони здоров’я не отримують 50-відсоткових надбавок, не виконуються державні цільові програми. Про це повідомив народний депутат України фракції “Батьківщина”, перший заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Роман Ілик, інформує прес-служба депутата.

“Важливі державні програми у 2013 році профінансовано на 8,4 (!) відсотків від потреби. Зокрема, на програму «Онкологія» видатки становлять 48% від потреби, а для онкохворих дітей – 38% від потреби. Не передбачено коштів на закупівлю медичного обладнання для онкологічних закладів України. На профілактику і лікування серцево-судинних захворювань виділено лише 73% від потреби. 20,7 млн. грн. передбачено на лікування хворих на цукровий діабет, а це 33% від потреби. Високі показники захворюваності та смертності саме від цих хворіб є наслідком такого “фінансування” медицини”, – переконаний народний депутат.

Роман Ілик ініціюватиме внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік», аби врегулювати проблеми фінансування медицини. “Тут не йдеться про “покращення” чи “реформування” галузі, а про “виживання” медицини як такої”, – каже парламентар.

Як відомо, видатки на медицину становлять 53,6 млрд. грн. (з них кошти держбюджету – 10,7 млрд грн, місцевих бюджетів – 42,8 млрд грн.) при потребі 85 млрд. грн. “За рекомендацією ВООЗ, ефективна робота медичної галузі можлива, якщо витрати на неї становлять не менше ніж 5% ВВП. В Україні ж це заледве 3,5 відсотка”, – вважає Роман Ілик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *