ОСТАННІ НОВИНИ

Громади Львівщини проти видобутку сланцевого газу на їх територіях

|

Керівники чотирьох районних рад Львівщини – Миколаївської, Жовківської, Буської та Золочівської, узагальнюючи настрої місцевих мешканців, одностайно виступають проти видобування сланцевого газу на територіях вищезгаданих районів. Про це вони заявили сьогодні, 18 лютого, під час прес-конференції «Думка громади щодо видобування сланцевого газу на її території».

26 із 45 сільських, селищних та міських рад, на землях яких залягають породи сланцевого газу – на території Жовківщини. Жовківський район – це район, де багато водоносних горизонтів. На території району є більше 100 свердловин з артезіанською водою, яка подається для населення Львова та Жовківського району. Тому, за словами голови Жовківської районної ради Тадея Швая, їх особливо непокоїть, чи не вплине видоботук газу на якість питної води. Не впевнений Т.Швай і в економічній обґрунтованості проекту.

«Спеціалісти чітко кажуть, що економічно вигідним видобування сланцевого газу є тоді, коли вміст сланцевого газу є більшим 5%. На території ж Олеської площі – лише 1%. З економічної точки зору видобування його не зовсім вигідно. Поряд у Польщі почали видобуток сланцевого газу, вже пробурували дві свердловини і газу немає. То чому ж нам не почекати, подивитися, що буде в Польщі і які будуть економічні результати?», – запитує голова Жовківської районної ради.

Відтак на сьогодні територіальна громада Жовківського району не дає дозволу на видобування сланцевого газу на її території, резюмував Тадей Швай.

Не готові надати дозвіл й громади інших трьох районів. Як розповіла голова Миколаївської районної ради Ольга Жила, місцеві громади вже мають негативний досвід видобутку корисних копалин на їх територіях. Скажімо, у Новому Роздолі проводився видобуток сірки і працювало там більше 13000 людей. Тепер залишилося 100-200 працівників, в місті суцільне безробіття та проблемна екологічна ситуація, яку ніхто не хоче вирішувати. Районна рада зверталася і до Президента, і до Кабінету міністрів України, і до Генеральної прокуратури та отримали відписки

«Держава ухилилася від вирішення нашої екологічної проблеми. А яка буде проблема після того, як почнуть видобувати сланцевий газ? Коли ми ставили запитання «Шеврону» як буде очищатися вода, за допомогою якої видобуватимуть газ, то чіткої відповіді не отримали. Нам це на сьогодні не потрібно, територія з цього вигоди мати не буде», – заявила Ольга Жила.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *