ОСТАННІ НОВИНИ

Свободівці взялись за депутатів-«кнопкодавів» місцевих рад

|

18 лютого 2013 року народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання «Свобода», перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Олег Махніцький вніс на розгляд парламенту проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо особистого голосування депутата на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради». Про це повідомили у прес-службі ВО «Свобода».

«Практика діяльності представницьких органів влади України за останні роки продемонструвала, що для депутатів рад різних рівнів стало нормою голосування за інших депутатів. Водночас осіб, що здійснюють ці протиправні дії ще жодного разу не притягували до відповідальності», – заявив Олег Махніцький.

За його словами, нині особисте голосування депутатами місцевих рад не передбачено жодним законом, що в свою чергу породжує серед окремих депутатів вседозволеність, а також можливість уникати персональної відповідальності за ухвалені рішення.

Автор законопроекту зазначає, що документ розроблено, аби зобов’язати депутатів місцевих рад  нести персональну відповідальність за ухвалені рішення в частині голосування на пленарних засіданнях, засіданнях постійної комісії та інших органів ради. «У разі ухвалення цього проекту законодавством України буде визначено, що кожен депутат має голосувати лише за себе, тобто особисто», – наголосив Олег Махніцький.

Так, у пояснювальній записці до законопроекту йдеться: «Зважаючи на те, що голосування депутатів місцевих рад за інших депутатів викликають у суспільстві негативну реакцію й підривають довіру до діяльності депутатів усіх рівнів, доцільно запровадити особисте голосування депутатів на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради. Проект подано з метою налагодження роботи місцевих рад у правовому полі».

Свободівець також повідомив, що ухвалення проекту закону не вимагатиме додаткових витрат із Державного бюджету України. Водночас його запровадження забезпечить особисте голосування депутатів на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради. «Депутати місцевих рад нестимуть персональну відповідальність за ухвалені рішення. Це в свою чергу підніме престиж рад усіх рівнів», – підсумував народний депутат.

 Фото: TBi

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *