ОСТАННІ НОВИНИ

Соціальні працівники повинні показувати літнім людям посвідчення

|

Станом на 1 січня 2013 року на обслуговуванні у відділеннях Львівського міського територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян перебуває 2 591 особа. Соціальні послуги їм надають 180 соціальних працівників. Всі соціальні працівники Львівського міського територіального центру мають спеціальні посвідчення. Про це під час прес-конференції повідомив директор Львівського міського територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян Віталій Брославський, інформує прес-служба ЛМР.

«Важливо наголосити, що всі соціальні працівники Львівського міського територіального центру мають спеціальні посвідки, які засвідчують приналежність їх до установи, які надає соціальні послуги. Власне, звертаємось до мешканців, осіб похилого віку, звертати увагу на наявність спеціалізованої посвідки в людей, які себе називають соціальними працівниками територіального центру. Це питання дуже актуальне, оскільки сьогодні в пресі, в різних куточках України описано чимало випадків шахрайства громадян, які себе видають за соціальних працівників», – наголосив Віталій Брославський.

Комунальну установу Львівський міський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян було створено ухвалою Львівської міської ради №2695 від 18 червня 2009 року.

«У Львові проживає 756 тис. мешканців, з них: пенсіонери за віком – 120 тис. осіб; люди з інвалідністю – 42 тис. осіб. Це ті люди, які здебільшого мають близьких родичів, які у разі настання кризової ситуації, досягнення глибокої старості чи набуття непрацездатності отримають сторонній догляд.

Однак, на жаль, в місті є й самотні люди, які за станом здоров’я, внаслідок поважного віку не можуть здійснювати повноцінний догляд за собою, що робить їх соціально вразливими людьми. Тому, виходячи із наявної потреби в забезпеченні отримання самотніми людьми похилого віку, чи непрацездатними особами опіки і допомоги, у нашому місті функціонує Львівський міський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, працівники якого надають соціально-побутові послуги мешканця, які є одинокими і в потребі», – каже заступник начальника відділу пільг соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Галина Семків.

Положенням про Львівський міський територіальний центр, визначено, що установа знаходиться в підпорядкуванні управління соціального захисту, а її працівники надають соціально-побутові послуги пенсіонерам, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам, іншим соціально незахищеним громадянам.

До числа одиноких непрацездатних громадян відносяться громадяни, у тому числі подружжя, які не мають працездатних родичів, зобов’язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати.

«Слід акцентувати, що в основному соціальні робітники, працівники терцентру надають соціальні послуги по дому, це: прибирання, закупівля продуктів харчування та речей необхідних для ведення побуту. Власне, перелік послуг, які потребуючий хоче отримувати від працівників терцентру обирається ним із загального переліку послуг при підписанні угоди на обслуговування.

Щоби стати на обслуговування у міський територіальний центр, львів’яни повинні звертатись із заявою у районний відділ соціального захисту за місцем реєстрації. Після чого, працівники відділу звертаються із відповідними запитами для отримання підтвердження медичного висновку про здатність громадянина до самообслуговування та потребу в постійній сторонній допомозі, а також при потребі чи не перебуває заявник на довічному утриманні (догляді)», – розповів Віталій Брославський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *