ОСТАННІ НОВИНИ

Україна й Росія ділять нашу «трубу» на двох, без ЄС

|

Україна веде переговори з Росією про створення двостороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою, не сподіваючись більше на Євросоюз. Про це пише газета “Комерсант-Україна” з посиланням на свої джерела.

Джерело в “Газпромі” розповіло, що Росія й Україна приступили до переговорів про створення двостороннього газового консорціуму, а джерело в українському Міненерго підтвердило, що це питання обговорювали минулого тижня віце-прем`єр Юрій Бойко і голова правління “Газпрому” Олексій Міллер, а цього тижня обговорення продовжиться.

За словами співрозмовника в “Газпромі”, Україна зажадала, щоб майбутній консорціум був створений на паритетних засадах і не володів, а лише управляв ГТС.

“Нам сказали, що в договорі повинен бути зафіксований принцип, за яким ми повинні транспортувати не менше 60 млрд кубометрів газу на рік і гарантовано оплатити послуги з транзиту на суму $2,2 млрд”, – сказав співрозмовник.

Джерело зазначило, що сторони поки обговорюють, чи буде застосовуватися принцип ship-or-pay (постачай чи плати), а також можлива відмова української сторони від принципу рівного доступу до ГТС, закладеного в її угоді з Енергетичним співтовариством.

Росія наполягає, що вирішувати, як і чий газ буде прокачуватися, має майбутній консорціум. Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до $280 за тисячу кубометрів.

“Питання про інтеграцію України у Митний союз як спосіб зниження ціни газу вже не стоїть”, – запевнив співрозмовник видання.

Офіційно сторони не коментують переговори. Але джерело в Міненерго пояснило, що Україна змушена піти на створення консорціуму без участі європейської сторони.

Це викликане тим, що у Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) посилили умови видачі кредиту на модернізацію ГТС.

“Щоразу виникають усе нові й нові умови, і Україна розцінює це як прагнення затримати видачу кредиту”, – сказав співрозмовник газети.

Він також відзначив виникнення труднощів із поставками газу з Європи.

“На переговорах із Єврокомісією ми не можемо домогтися елементарних речей – щоб нас, як членів Енергетичного співтовариства, захистили від обхідних російських газопроводів, щоб Словаччину елементарно переконали виконувати у відношенні нас правила самого ж ЄС і дозволити реверсне прокачування газу”, – сказав співрозмовник із Міненерго.

За його словами, після введення South Stream ймовірні втрати України у транзиті можуть скласти 35-45 млрд кубометрів газу в рік.

За даними видання, 19 січня ЄБРР спрямував Міненерго умови надання кредиту, згідно з якими для виділення $308 млн необхідне підписання угоди про проведення багаторічної програми реформ, поновлення співпраці з МВФ, ухвалення Кодексу газових мереж, у якому буде зафіксовано принцип рівного доступу до ГТС і механізм установлення недискримінаційних тарифів на використання ГТС, тощо.

Українська правда

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *