ОСТАННІ НОВИНИ

Костел з села Язлівчик перенесуть до Шевченківського гаю

|

Унікальну пам’ятку – костел з села Язлівчик перенесуть до Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». Відповідне рішення було прийняте розширеною вченою радою Музею, що була проведена за участю громадськості. Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

За словами начальника управління культури ЛМР Ірини Подоляк, науково-методична рада Музею народної архітектури та побуту погодила прийняття костелу з села Язлівчик й уже визначено місце під його встановлення.

«Ми не будемо дискутувати про теорію і практику збереження дерев’яної архітектури в Україні, тому я вважаю, що це рішення музейників та адміністрації музею є зрілим, професійним і правильним. Це є унікальна дерев’яна споруда. Якщо її не музеїфікувати, вона пропаде. Довкола цього проекту є багато спекуляцій, багато маніпуляцій. Управління культури не допустить маніпуляцій. Ми не допустимо маніпуляцій, бо вони не мають нічого спільного зі збереженням культурної спадщини, яка є нашою спільною спадщиною. І ми як відповідальні люди, як гуманісти, які живуть у 21-му столітті, повинні до цього ставитися зріло», – наголосила Ірина Подоляк. 

Зауважимо, зараз обговорюється можливість широкої угоди про співпрацю між Музеєм народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» та Національним інститутом історичної спадщини при Міністерстві культури Республіки Польща.

«Оскільки в Україні проблеми з фінансами, ми мусимо використовувати будь-які міжнародні гранти, фонди, проекти собі на користь, аби вчити наших людей, аби відновлювати наші пам’ятки. Тому така угода готується. Коли вона буде підписана – це питання кількох місяців. Це дуже важливо для працівників нашого музею, який є одним з найкращих в Україні та Східній Європі», – додає Ірина Подоляк.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *