ОСТАННІ НОВИНИ

Держава готова здавати населенню 14 тис квартир із правом викупу

|

Державна іпотечна установа підготувала 14 тисяч квартир для здачі в оренду населенню з правом викупу під 3% річних. Для цього потрібно працювати у бюджетній сфері та перебувати у квартирній черзі. Наразі проект перебуває на доопрацюванні у профільних міністерствах.

Про це у коментарі iPress.ua повідомила начальник управління зв`язків з громадськістю Державної іпотечної установи Ганна Волобуєва.

“Наразі програму доопрацьовують у профільних міністерствах. Якщо проект затвердять, то вже наступного місяця ми можемо ввести програму у дію”, – повідомила представник ДІУ.

Програма оренди житла із правом викупу передбачає отримання помешкань різною площею у майже всіх містах України. Для цього претендент на житло повинен стояти у квартирній черзі.

Ганна Волобуєва наголосила, що пріоритетними для програми є бюджетники, які потребують покращення квартирних умов. Для них пропонуватимуть помешкання від 40 до 76 кв м за ціною від 4300 до 5600 грн за кв м. Ціни варіюватимуться у залежності від місця проживання орендаря квартири. Якщо це буде обласний центр, чи столиця – квадратні метри коштуватимуть дорожче.

“Одним із вигідних плюсів програми є відсутність першого внеску. Орендар отримує квартиру і виплачує повну вартість квартири протягом 15 років під 3% річних”, – додала Волобуєва.

До прикладу, якщо орендар мешкає у Львові і хоче придбати квартиру 76 кв м за ціною 4300 грн за кв м, то ціна такого помешкання становитиме 326,8 тис грн. Розділяємо цю суму на 15 і враховуємо 3% річних – орендар сплачуватиме 22,5 тис грн. щорічно, тобто майже 1900 грн кожного місяця.

У ДІУ зазначають, що до цієї програми не залучатимуть державних коштів, а оперуватимуть лише своїми. Уже зараз готові 14 тис квартир на території всієї України, які готові здавати на відповідних умовах.

Про подальший розвиток програми у відомстві наразі не говорять, оскільки не можуть спрогнозувати попит, який викличе програма у населення, а також зміни, які можуть внести до проекту у профільному міністерстві.

Ця пограма може стати альтернативою програмі Президента України “Доступне житло”, у якій взяли участь близько 1 тис сімей. Всього у черзі на житло в Україні зареєстровано понад 1 млн осіб. До кінця 2012 року з мільярда гривень на компенсацію відсоткових ставок за програмою “Доступне житло” освоїли не більше 5%.

Перед парламентськими виборами Кабмін заявив, що виділить 1 млрд грн на видатки для компенсації відсотків за іпотечними кредитами в рамках програми. Ці видатки зробили “захищеними”. Однак в держбюджеті на 2013 рік на програму закладено лише 300 млн грн.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *