ОСТАННІ НОВИНИ

Сех хоче заборонити закони, що обмежують права самоврядування

|

Народний депутат України від ВО “Свобода” Ірина Сех зареєструвала у Верховній Раді України проект постанови «Про встановлення мораторію на прийняття нових законів або внесення змін та доповнень до чинних законів та інших нормативно-правових актів, які звужують зміст та обсяг повноважень органів місцевого самоврядування». Про це повідомляє прес-служба партії.

Як зазначає Ірина Сех, політичні сили в Україні постійно декларують підтримку місцевого самоврядування та необхідність його реформування, розроблено та схвалено цілу низку документів концептуального та програмного характеру з питань розвитку місцевого самоврядування, але водночас ми видно відсутність у влади стратегічного бачення трансформації місцевого самоврядування та політичної волі здійснювати реальну реформу в цій сфері.

“Це свідчить про те, що владі не потрібне розвинуте і сильне місцеве самоврядування, адже слабкими й фінансово залежними органами керувати значно простіше, – зазначає народний депутат. – На практиці втілюються законодавчі ініціативи, спрямовані на звуження повноважень органів місцевого самоврядування, навіть повне їх усунення від формування та розпорядження фінансовими, матеріально-технічними, природними ресурсами. Зокрема, це відбувається у сфері земельних відносин, природокористування, формування бюджетних відносин, стягнення і розподілу загальнообов`язкових податків і зборів. По суті відбувається процес послідовного і цілеспрямованого розмивання матеріально-фінансової основи та автономії місцевого самоврядування”.

Як йдеться в пояснювальній записці до документа, його розроблено для встановлення гарантій збереження і розвитку прав та повноважень органів місцевого самоврядування, їх здатності приймати рішення та адекватної відповідальності за прийняті рішення, що стимулюватиме розробку та впровадження сучасної системи законодавства про місцеве самоврядування як автономного і ефективного інституту публічної влади.

Свободівці пропонують встановити мораторій на ухвалення нових законів, які звужують повноваження органів місцевого самоврядування. Мораторій діятиме до прийняття та набуття чинності змін до Конституції України про організацію влади та місцевого самоврядування.

 Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *