ОСТАННІ НОВИНИ

НБУ може відпустити курс до 9,5 гривень за долар

|

У 2013 році Україні не вдасться уникнути девальвації національної валюти. Про це пише економіст Любомир Шавалюк у спецпроекті «Світ у 2013».

Експерт відзначає, що подальша штучна підтримка гривні поглиблюватиме кризу. 

«У 2013 році за браку адекватної економічним реаліям девальвації дефіцит поточного рахунку і далі швидко зростатиме. Поглиблення рецесії в Європі спричинить зменшення експорту, а половинчасті заходи українського уряду призведуть до втрати і внутрішнього ринку. Імпорт капіталу зменшуватиметься через несприятливий інвестиційний клімат», – відзначає Шавалюк.

На його думку, поновлення співпраці з МВФ у теперішніх політичних умовах малоймовірне або ж буде не в тому обсязі, якого реально потребує режим Януковича.

«Тому якщо уряд і здійснить ще кілька розміщень єврооблігацій, то ризикує через високі відсотки втратити довіру інвесторів та відповідно платоспроможність і можливість позичати надалі. За таких умов НБУ щомісяця втрачатиме $1–2 млрдрезервів, але все одно буде змушений девальвувати гривню протягом року», – відзначає експерт. І додає, що це вигідно й експортоорієнтованим бізнес-імперіям олігархів і на певний час уряду, який у такий спосіб зможе тимчасово залатати неминучі дірки в бюджеті.

«Питання більше в тому, чи це буде повзуче знецінення гривні впродовж року, чи одноразовий (або принаймні дуже стислий у термінах) різкий обвал. Швидше за все, на початку 2013 року уряд і Нацбанк відпустять курс гривні – нацвалюта може подешевшати на 10–20% (до 8,8–9,5 UAH/USD), як у сусідніх країнах. У такому разі частина диспропорцій зменшиться, принаймні на певний час», – відзначає Шавалюк.

Детальніше читайте у статті «Курс, що руйнує економіку» у друкованому спецпроекті “Світ у 2013“.

Тиждень.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *