ОСТАННІ НОВИНИ

Сопошинський Шевченко нарешті повернеться додому

|

21 грудня 2012 року Жовківський районний суд урешті поставив крапку у справі зникнення пам’ятника Тарасові Шевченку із села Сопошин. Районний суд задовольнив позов Сопошинської сільської ради, зобов’язавши СФГ “Клен” повернути та встановити демонтований пам’ятник у селі Сопошині. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Нагадаємо, пам`ятник Т. Шевченку зник наприкінці липня 2011 року. Приватний підприємець Ігор Білан, власник господарського двору колишнього колгоспу, де і стояла скульптура Кобзаря, вважаючи пам`ятник своєю власністю, самовільно, без відома громади та необхідних дозволів Управління охорони культурної спадщини ЛОДА, демонтував і передав його для встановлення у місто Новодністровськ Чернівецької області, де монумент урочисто, проте незаконно відкрили через місяць після зникнення – 23 серпня 2011 року.

Півроку мешканці Сопошина разом із депутатами від ВО “Свобода” самостійно шукали викраденого Шевченка, оскільки районні та обласні правоохоронці відмовляли у порушенні кримінальної справи. Лише після того, як громада знайшла зниклу скульптуру, з`ясувала її культурну цінність (по суті, виконала роботу правоохоронних органів) та зробила розголос у мас-медіа, районний відділ міліції нарешті порушив кримінальну справу за фактом крадіжки пам’ятника.

Аби повернути пам’ятник, Сопошинська сільська рада звернулася до суду з адміністративним позовом проти СФГ “Клен”. Юридичну підтримку громаді забезпечив депутат Львівської обласної ради фракції ВО “Свобода” Володимир Тістик, який понад рік разом з мешканцями села домагався повернення пам’ятника Кобзареві.

Розгляд справи сопошинського Шевченка Жовківський районний суд розпочав у травні цього року. В цей же час, аби загальмувати розгляд справи, Ігор Білан звернувся в господарський суд з проханням встановити за СФГ “Клен” права власності на пам’ятник Тарасу Шевченку. Та попри все, через півроку Жовківський районний суд став на бік сопошинської громади. Суд постановив зобов`язати селянське фермерське господарство “Клен” повернути та встановити пам’ятник Т. Г. Шевченку (скульптор В. Одрехівський, 1971 рік, мармурова крихта, залізобетон, охоронний №619) у його попередньому місці розташування – в с.Сопошин Жовківського району Львівської області”.

Фото: ЛОО ВО “Свобода” 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *