ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відзначають 20-річчя МІОК

|

Сьогодні у Львові відбулася презентація діяльності Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою. Подію було присвячено світлій пам’яті засновниці Інституту – Ірині Калинець. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

За словами директора МІОКу Ірини Ключковської, Міжнародному інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою при Національному університеті «Львівська політехніка» виповнюється 20 років. Це унікальна структура, покликана реалізовувати важливу місію – сприяння співпраці нашої держави та світового українства.

«Ми напевно, вперше в Україні розробили нову концепцію співпраці з українською діаспорою, яка полягає у двосторонньому зв’язку. Україна повинна допомагати діаспорі у питаннях збереження своєї національної ідентичності, що включає в себе цілий комплекс проблем: це і питання українського шкільництва, збереження культурних цінностей, плекання ідентичності як такої включно з мовою», – сказала директор МІОКу.

Як розповіла керівник групи українознавців МІОКу Олеся Палінська, інститут формує свою діяльність, усвідомлюючи, що для розбудови української держави та для її утвердження у світі необхідна синергія, яку можна досягти, поєднуючи капітал знань та можливостей української спільноти як в Україні, так і поза її межами.

«Дуже велика проблема, що немає програми української мови як іноземної і немає підручників. Ми видали підручник «Крок 1», призначений для початкового рівня української мови, його зараз використовують у багатьох країнах: Австралії, США, Канаді, Аргентині, Бразилії та країнах Європи. Також плануємо видати книги із цієї серії для проміжного та середнього рівня, вони зараз проходять апробацію», – повідомила О. Палінська.

Також вона розповіла, що було видано книжку для читання «Мандрівка Україною», що дуже добре пройшла апробацію в Канаді, і буквально кілька місяців тому було видано книгу про українців для шкіл Естонії

Окрім того важливим напрямком діяльності МІОКу стало дослідження трудової міграції у рамках проекту «Назустріч новій хвилі».

«Ми вивчали проблеми соціального сирітства, тобто дітей, які залишились в Україні без опіки батьків, постійно працюємо над зміною іміджу трудового мігранта в Україні та питаннями реемігрантів. Також ми досліджували проблеми дітей, які виїхали закордон разом із батьками, роз’єднаних сімей. В науковий обіг увійшло поняття транснаціональних сімей», – відзначила науковий співробітник МІОКу, Оксана П’ятковська.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *