ОСТАННІ НОВИНИ

Податок на продаж валюти врятує гривню?

|

 Введення 10%-го збору до Пенсійного фонду з продажу іноземної валюти зробить стабілізаційний ефект щодо гривні у 2013 році.  Таку думку висловлюють вітчизняні експерти, передає «Банки.ua».

«Враховуючи те, що вже сама заява про введення 10%-го збору з продажу інвалюти стало причиною стабілізації валютного ринку в останні місяці, можна спрогнозувати, що ухвалення відповідного законопроекту, яке повинне відбутися на початку наступного року, позитивно відіб’ється на гривні в 2013-му», – зазначив директор аналітичного департаменту компанії Pro Consulting Олександр Соколов.

Експерт переконаний, що нововведення вдарить по тіньовому ринку економіки, в першу чергу завдяки скороченню тіньових заробітних плат. «Цей збір позитивний з двох сторін: він зробить невигідним для працівників підприємств отримувати зарплати в конвертах і неофіційну зарплату в іноземній валюті, а роботодавцям – її виплачувати», – додає Соколов. 

У свою чергу начальник відділу економічних досліджень Ерсте Банку Мар´ян Заблоцький вважає, що скорочення зазначеного збору з ініціативи Національного банку з 15% до 10% знайшло більше прихильників.«Компромісним можна вважати, що НБУ знизив запропоновану ставку оподаткування з 15% до 10%, таке рішення парламент може ухвалити. Тим більше на користь цього говорить і рекламна кампанія, яку регулятор супроводжував ініціативу з податком: вона позитивно вплинула на ринок, адже через тиждень після оголошення ініціативи банки побачили різке зниження попиту на валюту з боку населення. А вже під кінець листопада українці продавали майже стільки ж доларів, скільки й купували», – зазначає фінансист.

При цьому, на його переконання, збір ускладнить розрахунки тіньовим ділкам.

«Збір ускладнить життя тіньовій економіці, адже тіньові експортери та імпортери не зможуть легко обміняти долари для розрахунку всередині країни», – резюмує фахівець.

Нагадаємо, раніше комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти в цілому законопроект № 11470, що передбачає введення збору в Пенсійний фонд з продажу фізичними особами готівкової іноземної валюти у розмірі 10% від суми угоди. Цей законопроект зареєстрований у Раді 3 грудня, автор – народний депутат Валерій Шаманов (позафракційний). 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *