ОСТАННІ НОВИНИ

“!Фест” - це бульдозер, який іде по історичній спадщині - Бевз

|

Професор архітектури Микола Бевз назвав “!Фест” бульдозером, який іде по культурній спадщині Львова. Про це він заявив під час виступу на засіданні комісії Львівської обласної ради з питань культури та історичної спадщини.

“Ця фірма є бульдозером, який іде по історичній спадщині” – наголосив він.

Професор сказав, що вже багато років він вчить своїх студентів на об`єктах, де розташовані ресторани “!Фесту”, як не треба і не можна проводити реставрацію. За його словами, це стосується і будинку на площі Ринок, де було розташовано венеційське консульство і в пивниці якого розміщено ресторан “Криївка”, а на другому поверсі “Найдорожчу ресторацію Галичини”.  Також це стосується будинку на Вірменській, де облаштували “Гасову лампу” чи палацу Любомирських, де замість книгарні з`явилася “Копальня кави”.

М.Бевз наголосив, що про ці проблеми треба було говорити давно, адже йдеться про низку будівель в історичному центрі міста, де проведено роботи, що призвело до втрати автентичного вигляду історичних пам`яток. А ситуацію, що склалася з реставрацією палацу Любомирських архітектор назвав плювком в обличчя всім.

“Ситуація з “десяткою” – це плювок в обличчя нам усім, бо це будинок пов`язаний виключно з українською історією Львова” – сказав Микола Бевз.

У будинку на площі Ринок ,10 свого часу розміщувалися товариство “Просвіта”, редакція української газети “Діло”. З балкону цієї будівлі 30 червня 1941 року Ярослав Стецько проголосив Акт відновлення Української державності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *