ОСТАННІ НОВИНИ

У Комарно освятили пам’ятний знак на могилі повстанців

|

9 грудня в місті Комарно Городоцького району на місцевому цвинтарі відбулося освячення пам’ятного знака на честь трьох бійців УПА, замордованих енкаведистами в 1940-их роках. Пам’ятний знак встановлено згідно з Програмою Львівської обласної ради із вшанування місць загибелі та поховань борців за незалежність України, інформує прес-служба Львівської обласної ради.

У відкритті пам’ятника взяли участь депутат Львівської обласної ради Олеся Байко, депутати Городоцької районної та міської рад.

Вшанування розпочалися ходою релігійної процесії з хоругвами від обох міських церков до місця поховання, де священики отці Іван та Андрій відслужили панахиду, а потім відбулося віче.

У заході взяли участь жителька міста Комарно Софія Вільчинська, яка розповіла про упівця, похованого поруч з братською могилою, Левка Луцького. Він загинув 18-річним у бою з військами НКВД, та комарнянка Віра Гладка, яка розповіла присутнім історію цього поховання, оскільки сама була зв’язковою УПА і знала деяких бійців особисто. Також виступила Олеся Байко, яка наголосила на важливості дослідження та належного вшанування поховань, а також збереження пам’яті про самопожертву борців за визволення України.

Після бою тіла трьох бійців УПА – вихідців з села Підзвіринець Петра та Івана Звізла і одного невідомого – енкаведисти привезли під тюрму міста Комарно, а потім закопали на скотомогильнику над річкою Стругою. Комарнівці таємно перепоховали їх на кладовищі, поставили старий хрест без таблички та без вінків, на їхньому похороні не було священика, хоронили вночі і без труни.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *