Майже половина офісних працівників очікують скорочень

|

Українські  офісні працівники розділилися в думках щодо 2013 року. Майже половина респондентів оптимістично дивляться в майбутнє: 21% опитаних говорить про те, що в їхня компанія активно зростатиме; 27% очікують хоч і незначного, але зростання. Інша половина налаштована не так райдужно. 23% опитаних вважають, що  головним завданням для їхнього роботодавця на 2013 буде втриматися «на плаву», а іще 27% очікують серйозних проблем у бізнесі, скорочень або навіть ліквідації підприємства. Про це говорять результати опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua.

Найбільш позитивно налаштованими показали себе працівники енергетичної галузі. Зростання тією чи іншою мірою прогнозують 75% опитаних. Райдужні плани на майбутнє будують також працівники сфери продажів (62%) та працівники ІТ-галузі (62%). Не такі веселі перспективи у будівельників – половина з них очікує скорочення бізнесу. Не чекають хорошого від майбутнього року також і компанії, що працюють у сфері послуг для бізнесу і для кінцевого споживача. Більше третини з них не впевнені, що переживуть наступний рік, а ще для половини основне завдання року – втриматися «на плаву».

23% упевнені, що очікується незначне скорочення персоналу. Майже стільки ж наполягають на тому, що їхню компанію очікують масові звільнення. І лише 13% можуть похвалитися планами активного кадрового розширення.

У своїх зарплатних прогнозах опитані не поспішають бути оптимістами. Майже 40% думають, що зарплата залишиться на колишньому рівні, 16% побоюються, що рівень доходу знизиться, п`ята частина респондентів взагалі не готова що-небудь прогнозувати. Лише 27% опитаних вірять у те, що у 2013 на них чекає надбавка до зарплати. Найвищий відсоток тих, хто очікує підвищення, серед IT-спеціалістів (46%). А ось ТОП-менеджери усіх напрямків більше інших груп побоюються зниження заробітної плати (22%).

У разі кризи першими «підуть під ніж» премії, бонуси і зарплати – вважають опитані. Наступними скоротять витрати на нематеріальну мотивацію співробітників, а вже потім – витрати на ведення бізнесу, рекламу і PR.

Незважаючи на не надто оптимістичні прогнози, більшість співробітників не поспішає міняти місце роботи. Активно шукати роботу наступного року збираються лише 30% респондентів. Частіше від інших подумують про зміну місця роботи працівники сфери послуг для бізнесу та кінцевого споживання (42%). Про нову роботу також активно розмірковують і працівники будівельної галузі (44%). Найбільш задоволеними та спокійними знов опинилися працівники напрямку IT. Вони та співробітники енергетичної галузі у 50% випадків не замислюються про зміну місця роботи.

Пошук роботи воліють не відкладати. 66% з тих, кому потрібна нова робота, шукають її вже зараз, 13% планують розпочати з нового року, 4% думають зайнятися кар`єрою лише з другого півріччя, а 17% ще не визначилися з планами.

Дані було отримано в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua. В опитуванні взяли участь 1 229 респондентів з різних регіонів України.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *