ОСТАННІ НОВИНИ

Громадськість вшанувала пам’ять вояків УНР і УГА в польському місті Ланцут

|

Першого грудня, громадськість Львівщини вшанувала пам’ять полонених та інтернованих вояків УНР і УГА, які померли у таборі в польському місті Ланьцуті, інформує прес-служба Львівської обласної ради.

У заходах із вшанування пам’яті українців, що відбулися на «Українському полі» ланьцутського міського кладовища, взяли участь депутат Львівської обласної ради, директор комунального підприємства «Доля» Святослав Шеремета, почесний консул України в Перемишлі Олександр Бачик, відповідальний секретар почесного консула України в Перемишлі Марія Скірка, кандидат історичних наук Олександр Кольянчук, польський історик Ярослав Гемза, священик УГКЦ Тарас Чорний, голова об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» Володимир Середа та громадськість Львівщини.

Розпочалися урочистості із вшанування померлих українських вояків покладанням квітів та запаленням свічок пам’яті біля пам’ятника військовикам УНР та УГА. Потім відбулась заупокійна панахида, яку відслужив отець Тарас Чорний.

Після богослужінь за померлими відбулось громадське віче. Виступаючи на вічі, почесний консул України в Перемишлі Олександр Бачик наголосив на необхідності відновити усі деталі меморіалу, який тут, на ланцутському цвинтарі, був до Другої світової війни. Він також висловив думку, що заперечень з боку польських урядовців у цьому питання не повинно бути, оскільки військо УНР та УГА в союзі з вояками Пілсудського воювали проти більшовизму.

Кандидат історичних наук Олександр Кольянчук у своїй промові акцентував увагу присутніх на історичних фактах щодо військ УГА, які після 9-ти місячної польсько-української війни увійшли до 6-ї січової дивізії генерала Безручка і, ставши союзниками Польщі, будучи в обороні польського міста Замостя, відбила ворожі атаки, перегородивши воячні Будьонного шлях на Варшаву. В польській історії ця боротьба знана як «Чудо над Віслою».

Директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета передав вітання учасникам віча від голови Львівської обласної ради 2010-1012 років Олега Панькевича, який із самого початку реалізації проекту спорудження пам’ятного знака на «Українському полі» в Ланцуті опікувався ним, а також привітав усіх присутніх від теперішнього голови облради Петра Колодія. «Спільними зусиллями громадськості Львівщини та української громадськості в Польщі, при підтримці депутатського корпусу Львівської обласної ради, ми, подолавши бюрократичні перепони, сьогодні маємо пам’ятний постамент, що можна вважати першим елементом Меморіального комплексу українським воякам УНР та УГА в Ланцуті, – сказав Святослав Шеремета. – Тут покояться останки українців, які воювали за нашу держави. І сьогодні, у день 21-ї річниці від коли весь український народ на референдумі 1991-го проголосував за незалежність України, ми врочисто славимо наших героїв, які на перекір долі, стали в один стрій зі своїми колишніми опонентами у збройній боротьбі й боролися проти більшовизму, який складав смертельну загрозу не лише для України і Польщі, але й для інших країн Європи».

Нагадаємо, що Меморіальний комплекс на «Українському полі» кладовища міста Ланьцут Республіки Польща будується за кошти з обласного бюджету Львівщини. Опікується пам’ятними знаками над похованнями українців на Закерзонні комунальне підприємство Львівської обласної ради «Доля». 

Фото: Прес-служба Львівської обласної ради 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *