ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині відкрили новий туристичний маршрут

|

Новий туристичний маршрут двома районами Львівської області відкрили минулими вихідними, інформує прес-служба ЛОДА.

Зокрема, минулої неділі представники головного  управління апробували новий туристичний маршрут Городоцьким та частково Пустомитівським районами за маршрутом Зимна Вода  – Суховоля  – Городок – Комарно – Грімне – Кліцько – Переможне – Тулиголови – Великий Любінь.

Тур невідомими куточками рідного  краю розпочався з відвідання одного з найбільших сіл України Зимної Води, перша письмова згадка про яке датується 1365 роком. Тут до наших днів зберігся костел святої Катерини 1612 року та декілька віл епохи класицизму.

А село Суховоля славиться одним  з найкращих творінь відомого архітектора Василя Нагірного – величавою церквою Івана Богослова 1912 року. Особливе зацікавлення викликала нещодавня реставрація храму, яку виконав народний художник України Любомир Ведмідь.

Початок міста Городка сягає  періоду Київської Русі і вперше згадується в літописі 1213 році. Тут збереглися залишки земляних укріплень колишнього древньоруського городища, на місці якого пізніше було побудовано замок.

У XIV ст. вже 1387 році Городок, як окреме королівське місто, увійшов до складу Львівської землі, а пізніше став центром Городоцького староства. За період 1387-1434 років великий князь литовський і король Польщі Владислав II Ягайло часто навідувався і довго жив в Городку, тут і помер у 1434 році. За Ягайла Городок входить до складу Руського воєводства як окреме королівське місто. Визначним пам’ятками Городка є один з найстаріших костелів України – костел Здвиження початку XV ст. та видатні твори народної архітектури: церква Благовіщеня Пречистої Діви Марії 1633року та церква святого Іоанна 1755року.

У місто Комарно запрошує туристів багато декорований костел Різдва Богородиці 1657 року, перлина галицької дерев’яної архітектури Михайлівська церква 1754 року та меморіальна колона 1663 року, збудована в честь перемоги Яна Собеського над турками біля Комарно.

В селі Грімне особливо вразив туристів Музей підпільного штабу командира  Української повстанської армії  Романа Шухевича (Тараса Чупринки). Тут у 1947 році в будинку священика в кімнаті під підлогою була викопана криївка. Зацікавлення викликала також дерев’яна церква Преображення Господнього 1777 року.

Село Кліцько біля Комарна відоме давньою церквою Успення Богородиці 1603 року на місці появи Богородиці і є однією з найкращих зразків дерев’яної сакральної архітектури. В селі Переможне учасників туру зустрів прекрасний величний костел у стилі конструктивізму 1930-тих років.

У селі Тулиголови відомі архітектори  Ф.Фельмер і Г.Гельмер, творці чернівецької та одеської опер, спроектували чудовий неоренесансний палац Бала 1899 року, також цікавим є колишній костел св. Дороти 1600 року. А в м.Любіні Великому, – бальнеологічному курорті з сірководневими джерелами, туристи можуть помилуватися добре відреставрованим палацом барона Бруницького 1845 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *