ОСТАННІ НОВИНИ

Ніна Матвієнко виконає у Львові «Панахиду за померлими з голоду»

|

У Львівській філармонії народна артистка України Ніна Матвієнко виконає «Панахиду за померлими з голоду» Євгена Станковича на вірші Дмитра Павличка. Захід-реквієм на вшанування жертв Голодомору відбудеться у суботу 24 листопада о 19.00 год. Про це повідомляє прес-служба філармонії.

У заході-реквіємі також візьмуть участь: протодиякон Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, заслужений артист України Назарій Дадак, народний артист України, читець Василь Ілащук, композитор Євген Станкович та поет Дмитро Павличко. Дирегентом-постановником заходу є Генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп. Під його художнім керівництвом на сцені Концертного залу імені Станіслава Людкевича виступатимуть одразу три колективи Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Галицький академічний камерний хор, Мішаний хор Львівського державного музичного училища імені С. Людкевича.

Як зазначив Володимир Сивохіп: «Панахида за померлими з голоду» – один із найкращих творів Євгена Станковича. Твір вперше прозвучить у Львові, хоча  багато виконувався у світі. Твір прозвучить у виконанні знакових виконавців».

Сценограф концерту-реквієму, народний художник України Мирослав Откович зазначив: «Трагедія Голодомору болить кожного із нас. Відзначення таких дат закликає до пильності, щоб більше не допустити таких речей. Композитор і поет досягли максимального вираження трагедії у творі. Тому я шукав лаконічний підхід до сценографії. Хотів чіткими вкрапленнями підсилити тему, але не епатувати публіку, показавши окремими контрпунктами жах, який відбувся, бо якщо вдуматися у ті роки, то сучасна людина вже не в силах осягнути цієї трагедії».

За словами керівника заходу Андрія Митрогана: «Твір витриманий у неотональній стилістиці, майже неоромантичній, завдяки чому стає доступним для кожної людини. Наше втілення цього сакрального твору – це цілісне, наскрізне пережиття тих жахливих днів нашого народу і усвідомлення відповідальності перед нашими минулими і прийдешніми поколіннями».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *