ОСТАННІ НОВИНИ

Новий КПК заборонить родичам бути захисниками в суді

|

Наступного тижня в Україні набуде чинності Кримінальний процесуальний кодекс, який повністю змінює судову і слідчу процедуру в країні. Однак зміни не торкнуться тих, хто був засуджений до прийняття кодексу, пояснив голова групи з розробки КПК, радник президента – керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов, пише ТСН.

За словами А.Портнова, в КПК введено поняття “кримінальні провини”, що передбачає два напрямки – декриміналізацію ряду статей Кримінального кодексу (КК) і криміналізацію низки статей Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП), пише “Комерсант-Україна”.

“Ми говоримо про декриміналізацію перших частин (злочини, що не призвели до тяжких наслідків, вчинені особою вперше і без змови – ред.) практично всіх статей КК, крім насильницьких злочинів. Вони стануть кримінальними правопорушеннями зі спрощеною процедурою розгляду на всіх стадіях.

В той же час КпАП передбачає десятки адміністративних правопорушень, що тягнуть за собою арешт особи. Приклад – дрібне хуліганство. Зараз це описано в КпАП, але по суті це – кримінальна провина. У нас немає завдання криміналізувати її, але ми повинні ввести все, що пов`язано з можливим арештом, у змагальну судову процедуру. І якщо особа притягується до 15 діб за хуліганство, у неї має бути право на ефективний захист, який при новому КПК дає кримінальний процес”, – повідомив Портнов.

Він пояснив, що у варіанті закону про кримінальні проступки покарання за кримінальні провини не передбачає судимість. Людина, отримавши покарання, залишається несудимою, і на неї не поширюється конституційна заборона куди-небудь балотуватися. Ті статті КК, які переходять у закон про кримінальні проступки, тепер не будуть мати такого впливу на долю людини.

Відповідаючи на питання про те, як вплине новий КПК на розслідування резонансних справ, зокрема, щодо екс-прем`єра Юлії Тимошенко, Портнов сказав: “На розслідування будь-яких справ закон впливає корінним чином. Наприклад, він пом`якшує запобіжний захід за ненасильницький злочин. Але на осіб, які пройшли кримінально-правову процедуру (засуджених – ред.) до прийняття цього кодексу, його дія, звичайно ж, не поширюється”. Крім того, згідно з новим КПК захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі, а досі в цей список можна було включати родичів і близьких.

Зазначимо, одним із захисників Юлії Тимошенко є її дочка Євгенія. “Ми спеціально, щоб не було ніяких інсинуацій, написали в кінцевих положеннях кодексу: на захисників, які вступили в процес до нового КПК, ця норма не поширюється.

Все, що було до 20 листопада, – родичі, близькі – все залишається. Або якщо, наприклад, народний депутат Іванов захищав громадянку Сидорову, то після 20 листопада цей народний депутат буде захищати Сидорову так само, як і раніше”, – зазначив радник президента.

При цьому участь родичів в якості захисників у нових справах проти вже засуджених новий КПК робить неможливою. “Я не хочу ні для кого прогнозувати ніяких нових справ. Але рекомендації Ради Європи (РЄ) полягають в наступному: адвокат, роль якого тепер зростає, повинен мати не тільки права, але й обов`язки – дотримання етики, наприклад. Адвокат отримує доступ до всіх матеріалів справи. І якщо він порушить свою адвокатську присягу або вимоги закону, то він може бути покараний рішенням органів адвокатського самоврядування. Ми прийняли саме такий порядок, він буде діяти, і це правильно”, – зазначив Портнов.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *