ОСТАННІ НОВИНИ

На експорті електроенергії Україна може заробити $550 млн

|

Україна б’є рекорди з експорту електроенергії. Уже другий рік поспіль обсяги продажу електрики за кордон зростають шаленими темпами. За дев’ять місяців цього року Україна експортувала 7,15 мільярда кВт/год., а це практично на 70% більше, ніж за аналогічний період минулого року, пише «Високий замок».

Збільшення експорту до Європи важливе насамперед для західного регіо¬ну України, адже лише ДТЕК Добротвірська та ДТЕК Бурштинська ТЕС можуть напряму постачати електрику до ЄС. Для цих електростанцій, які фактично годують цілі містечка – Бурштин та Добротвір – лише збільшення експорту гарантує роботу на повну потужність. Тому нові ринки збуту – це не лише збільшення виручки та надходжень до бюджету, у першу чергу це збереження робочих місць на підприємствах енергетичного сектору.

Основна частина експорту електроенергії припадає на Білорусь – майже 40%. При цьому білоруси купують все більше і більше української електрики. Від початку року експорт до Білорусі зріс на 82% порівняно зі січнем¬вереснем минулого року. До Молдови українські генерації з січня по вересень поставили 637,3 млн. кВт/год., що на 39,3% (179,7 млн. кВт/год.) більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Українським експортерам вдалося збільшити цього року також продажі електроенергії до Угорщини аж на 68%. Враховуючи, що до Угорщини, а також Словаччини та Румунії електрика іде з Бурштинського острова (ДТЕК Бурштинська ТЕС від’єднана від української енергосистеми і працює паралельно з енергосистемою ЄС), саме електростанція у Бурштині найбільше виграла від цього. Адже вперше за багато останніх років вона працює практично на повну потужність. Постачання електроенергії до Польщі з ДТЕК Добротвірська ТЕС за підсумками дев’яти місяців становили 756,8 млн. кВт¬год., тоді як за аналогічний період минулого року Україна взагалі не постачала електроенергію до Польщі.

З огляду на те, що і Добротвірська, і Бурштинська електростанції, які постачають електроенергію в Європу, – теплові, то збільшення експорту – це також збільшення попиту на ук¬раїн¬ське вугілля. Особливо на вугілля Львівсько¬Волинського ба¬сейну.

У тому, що експорт електрики важливий насамперед для розвитку вугільної галузі, переконані й експерти. «Сам по собі експорт на сьогодні навряд чи приносить прибуток – українська електроенергія залишається дорогою навіть за європейськими мірками. Але експорт означає додаткове завантаження теплової генерації, – каже президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива Віталій Давій. – А це означає, що вугільники отримають можливість збуту своєї продукції».

Експорт електроенергії, а отже, максимальне завантаження теплових електростанцій, – чи не єдина можливість уникнення закриття вугільних шахт та збереження робочих місць гірників. Підрахували, якщо цього року поставки української електроенергії за кордон зростуть до 10 мільярдів кВт/год. (а це цілком реальна цифра з огляду на показники перших дев’яти місяців), то це зможе забезпечити попит на п’ять мільйонів тонн українського вугілля.
До речі, збільшення виробництва електроенергії цього року відбувалось насамперед за рахунок електростанцій, які працюють на вугіллі. Так, від початку року теплові електростанції збільшили виробництво на 8,1% (до 65,96 млрд. кВт/год.), гідроелектростанції скоротили обсяг генерації на 8,83% (до 8,025 млрд. кВт/год.), а атомні електростанції збільшили виробництво електроенергії лише на 0,5% (до 65,74 млрд. кВт/год.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *