ОСТАННІ НОВИНИ

Вчені з’ясували, коли пропаде кава

|

Підвищення температури на планеті залишить людство без кави вже за 68 років. Такого висновку дійшли науковці Королівських ботанічних садів К`ю, інформує ТСН, посилаючись на британську газету The Telegraph. На сьогодні найпопулярнішим сортом для приготування напою є Арабіка, який росте у горах Південного Судану та Ефіопії,. Однак через кліматичні зміни 99% цих територій перестануть бути придатними для вирощування кави вже в 2080-му році. А кава, яка росте на плато Бома у Південному Судані, зникне вже у найближчі 8 років.
“Це найгірший сценарій, який випливає з наших досліджень. Ці сорти дуже чутливі і вибагливі, тому ми маємо щось почати роботи для їх захисту, якщо ми хочемо врятувати каву” – переконаний біолог Джастін Моат. За його словами, через глобальне потепління компаніям-виробникам кави доведеться переносити свої ферми на 50 метрів вище в гори щороку. “Арабіка може існувати лише у дуже специфічному місті.
Вона дуже чутлива до багатьох факторів. І йдеться не лише про температуру, а й про залежність між нею та сезонністю. Приміром середня температура в співвідношенні до опадів – це дуже важливо”, – запевняє голова досліджень з питань вирощування кави Королівських ботанічних садів Арон Девіс. Як вихід компанії-виробники кави можуть почати штучно створювати умови для рослин. Однак вчені запевняють, що напій з таких зерен матиме гірші смакові якості.

Фото: coffeefest.lviv.ua 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *