ОСТАННІ НОВИНИ

У вересні літр борщу коштував 10 гривень

|

У вересні цього року господиня мала витратити на приготування 1 літра українського борщу за традиційним рецептом 10 гривень. Про це УНН  розповів завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Інституту аграрної економіки, академік Національної академії аграрних наук України Олександр Шпичак.

Академік розповів, що вони вибрали традиційний рецепт українського борщу, куди входить 20 продуктів. Водночас, бралася середня роздрібна ціна на продукти харчування, яка була у вересні.

Науковець пояснив, що для приготування 1 літра борщу потрібно, зокрема, з овочів – капуста – 350 гр (ціна для всіх видів продуктів вказана на вересень 2012 року -0,95 грн.), буряк столовий – 250 гр (0,58 грн), морква – 50 гр. (0,17 грн), цибуля на ріпку – 120 гр (0,27 грн), томатна паста – 75 гр (1 грн), картопля – 200 гр (0,38 грн), петрушка корінь – 20 гр (0,08 грн), перець солодкий – 150 гр (0,40 грн), часник – 20 гр (0,40 грн), кріп, петрушка – 20 гр (0,15 грн), квасоля – 100 гр (0,40 грн). Вартість овочів склала – 4,78 грн.

О.Шпичак наголосив, що справжній український борщ не обмежується тільки, і це й рецептом передбачено, одними овочами. Тому, за його словами, до страви потрібно додати багато інших інгредієнтів. А саме – м’ясо свинини – 100 гр (4,09 грн), олія – 40 гр (0,56 грн), цукор – 10 гр (0,06 грн), оцет 3% – 10 гр (0,02 грн), сметана – 15 гр (0,26 грн), борошно пшеничне – 6 гр (0,03 грн), сало-шпик – 10 гр (0,20 грн).

Таким чином, підсумував академік, приготування у вересні цього року 1 літра українського традиційного борщу коштувало нашим громадянам 10 гривень.

О.Шпичак додав, що, наприклад, найдорожче приготування борщу з наведених продуктів було зафіксоване у 2012 році лютому та березні (ціна за літр у лютому – 14,07 грн і березні – 14,06 грн), найнижча – у вересні. До речі, резюмував академік, торік приготування 1 літра борщу у вересні коштувало – 12,62 грн, а вже у 2012 році – 10 грн.

 

Фото: Flickr

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *