ОСТАННІ НОВИНИ

Вступна кампанія 2012: конкуренція за державне місце у виші зросте

|

Особливістю вступу-2012 стане більш жорстка конкуренція за місця державного замовлення. В цьому переконують активісти громадянської мережі ОПОРА, що спостерігатимуть за процесом вступу у майже п’ятдесяти ВНЗ України.

Так, цього року для участі в основних сесіях ЗНО зареєструвалося на 22% абітурієнтів більше, ніж попереднього. Також, сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти дійсні для участі у конкурсному відборі починаючи з 2008 р., а відтак кількість потенційних абітурієнтів є набагато більшою, аніж кількість зареєстрованих на ЗНО-2012. 

Також, активісти ОПОРИ звертають увагу на певні відмінності у формуванні конкурсного бала вступника 2012 року.

Як і в минулому році, він складається із суми балів сертифіката ЗНО та середнього бала документа (додатка до атестата). Однак, мінімальний бал з профільних предметів не може бути менший 140 балів (124 у минулому році), а з непрофільних – 124.

Крім того, виш може встановлювати свій мінімальний прохідний бал для профільного предмета (але не нижчий ніж 140 балів).

Абітурієнтам, які досягли визначних успіхів у вивченні предметів (призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та III етапу Всеукраїнських конкурсів – захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України, нагороджені дипломами I – III ступенів) до бала зараховується додаткових 30, 40 чи 50 балів, але лише в тому випадку, якщо  цей предмет є профільним.

Також, 20 балів з профільного предмету додається особам, які в рік вступу закінчили підготовчі курси (відділення, факультети довузівської підготовки) вищого навчального закладу.

Крім того, кількість пільговиків цього року не може перевищувати 25% місць державного замовлення. Однак, кожен виш може зменшити квоту для пільговиків, погодивши її з МОНМСУ.

Нагадаємо термін подачі документів та заяв для таких вступників – з 2 по 31 липня.

Також, змінилися у 2012 році і умови для вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Здобуття диплому «магістра» є можливим у будь-якому вищому навчальному закладі, а не лише в тому, де здобувався ОКР «бакалавра».

Вступ на підготовку за ОКР «магістр» відбувається на основі конкурсного відбору. Рейтинговий бал вступника-бакалавра складається із суми фахового випробування, вступного екзамену з іноземної мови та додаткових показників конкурсного відбору, визначених правилами прийому до вищого навчального закладу.

Терміни прийому документів та проведення вступних випробувань встановлюються правилами прийому кожного вишу.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *