ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розпочалась Літня школа із вивчення соціальної думки Андрея Шептицького

|

Сьогодні, 25 червня у Львові стартувала літня школа «Соціальна думка митрополита Андрея Шептицького: порятунок євреїв і сучасні проблеми людинолюбства». Учасниками програми є 25 людей з усієї України. Як інформує прес-служба УКУ, таку Літню школу вже другий рік поспіль організовує Інститут релігії та суспільства (ІРС) Українського католицького університету.

Відкрили Літню школу молитвою, яку очолив єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Венедикт (Алексійчук). Директор ІРС, проректор УКУ Мирослав Маринович коментує: «Нам хотілося привернути увагу українського суспільства, зокрема студентської та аспірантської молоді, до Митрополита Андрея. Щоб «відшкрябати» стереотипи, які побутують навколо однієї з центральних постатей української церковної історії».

Цього року організатори розглядають один із аспектів діяльності Андрея Шептицького, а саме порятунок євреїв та проблеми людинолюбства. За словами Мирослава Мариновича, ця сторінка діяльності Митрополита все ще незнана і неоцінена в Україні: «Ми завжди шарпаємося між різними ідеологіями, намагаючись вибрати правильну. Водночас забуваємо, що не через ідеології проходить лінія розмежування між добром і злом, а через людське серце. А в долі Шептицького і в його творчості якраз це все дуже добре увиразнено. Цю науку ми хочемо подати українському суспільству», – зазначив проректор УКУ.

Викладатимуть на програмі канадський вчений українського походження Андрій Кравчук, історики Ярослав Грицак, Ліліана Гентош, Ігор Смольський, політолог та культуролог Тарас Возняк, політолог Ярослав Кіт.

Окрім лекцій, учасники Літньої школи відвідають деякі місця, пов’язані з митрополитом Андреєм, зустрінуться з єврейською громадою, а також спільно молитимуться у крипті Собору святого Юра, у якій спочивають тлінні останки Андрея Шептицького.

Літня школа в Українському католицькому університеті триватиме до 1 липня.

Додамо, що минулого року 27 осіб зі Львова, Харкова, Донецька, Києва та з Росії стали учасниками сертифікатної програми УКУ «Суспільна думка Митрополита Андрея Шептицького та сучасність».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *