ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові закликали розпочати суд над комуністичною ідеологією

|

У неділю, 24 червня, з ініціативи Спілки політичних в`язнів та репресованих біля пам`ятника “Жертвам комуністичних злочинів” пройшов мітинг-реквієм за загиблими в тюрмах в червні 1941-го. Розпочався мітинг з панахиди та виступів духовенства, повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Від Львівської обласної ради до пам`ятника жертвам комуністичних злочинів квіти поклав перший заступник голови обласної ради Петро Колодій.

У мітингу-реквіємі взяли участь представники Братства вояків УПА, ЛОО Товариства політичних в`язнів та репресованих, ЛОО Спілки офіцерів, Товариства “Просвіта” та інших ветеранських організацій. Поміж промовами звучали повстанські та патріотичні пісні у виконанні хорів “Нескорені”, “Повстанець” та “Заграва”.

Серед промовців була і безпосередня очевидиця тих подій Ярослава Мотійчук, яка розповіла про жахіття, які побачили львів’яни після відкриття львівських тюрем в червні 1941 року.

Вшановуючи жертв комуністичних репресій, зокрема і тих, які загинули в радянських тюрмах в перші дні війни, виступаючі закликали до суду над комуністичною ідеологією за злочини проти людства та людяності.

Ведучий мітингу, депутат обласної ради Юрій Зірченко поінформував всіх присутніх, що у Європі розпочали підготовку до Нюрнбергу-2″ – суду над злочинами комунізму.

“Протягом 20 років після падіння комунізму в Європі національні суди виявилися неспроможними засудити воєнні злочини, злочини проти людства та тортури, вчинені протягом тиранії. Відомі правові експерти, спеціалісти та члени Європейського парламенту із близько 20 країн 5 червня 2012 р. у Брюсселі дійшли згоди, що міжнародними зусиллями необхідно досягти правосуддя за злочини комунізму, щоб захистити універсальні цінності з прав людини” – йдеться в повідомленні Платформи для європейської пам`яті та сумління.

Ця організація засновує правову експертну групу для роботи над створенням наднаціональної інституції правосуддя та схвалює ініціативу Комітету з узгодження європейської історії при Європарламенті надати національні архіви про злочини тоталітаризму. Такий висновок конференції “Правове врегулювання комуністичних злочинів”, що відбувся 5 червня 2012 р. в Європарламенті в Брюсселі за сприяння екс-президентів ЄП Єжи Бузека та Ганса-Грета Путтерінга.

У заходах із вшанування загиблих в радянських тюрмах у червні 1941-го також взяли участь депутати Львівської обласної ради Ірина Фаріон та Степан Кубів і депутати Верховної Ради України Андрій Парубій та Степан Курпіль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *