ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян застерігають від сонячних та теплових ударів

|

На найближчі дні у місті Львові метеорологи прогнозують сонячну погоду за високої температури. Тому надзвичайники попереджають – остерігайтеся теплового та сонячного ударів. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради з посиланням на начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Володимира Рощина.

Він зокрема наголошує, що ті люди, які планують провести ці спекотні дні на відкритому повітрі, мусять пам’ятати, що значне підвищення температури повітря разом із високою вологістю можуть негативно впливати на самопочуття та стан здоров’я. Особливо це стосується людей похилого віку, дітей, людей, які страждають на захворювання серцево-судинної та дихальної системи. «Внаслідок тривалого перебування на сонці може виникнути тепловий удар, тому просимо пам’ятати правила перебування надворі під час спеки», – додає В.Рощин.

Сонячний удар – це гострий хворобливий стан, який виникає через перегрів голови прямими променями сонця: кровоносні судини мозку розширюються, відбувається сильна притока крові до голови. В деяких випадках можуть виникати розриви дрібних кровоносних судин мозку, що може викликати порушення центральної та периферичної нервових систем людини.

Причина сонячного удару – сонце, що нещадно обпікає вашу непокриту голову або голе тіло. Також сонячному удару сприяють духота, безвітряна погода, переїдання, розпивання спиртних напоїв на пляжі. Небажано засинати під час загоряння, якщо боїтеся заснути – попросіть відпочиваючих поряд розбудити вас.

Ознаки сонячного удару – почервоніле обличчя, сильний головний біль, запаморочення. Потім починає темніти в очах, з`являються нудота, в деяких випадках – блювота. Іноді виникають кровотечі з носу і розлади зору. Якщо не надати допомогу, потерпілий непритомніє, в нього частішає дихання та пульс, порушується діяльність серця. Сонячний удар нерідко поєднується з опіками шкіри: почервоніння, міхури.

Тепловий удар – це гостро хворобливий стан внаслідок перегріву тіла. В результаті перегріву посилюються процеси теплоутворення з одночасним зменшенням або утрудненням тепловіддачі в організмі людини, що викликає порушення його життєвих функцій.

Перегріву тіла сприяє все, що порушує виділення поту і утруднює його випаровування: висока температура і вологість повітря, фізична робота в шкіряному, прогумованому або синтетичному одязі, перевтома, обезводнення організму, надмірна їжа, тривалі походи в жарку погоду. Отримати тепловий удар ще легше, ніж сонячний: сонце не є для нього необхідною умовою. Достатньо посилено попрацювати в дуже теплому одязі, через який не проникає повітря, або декілька годин провести в задушливому, погано вентильованому приміщенні.

Ознаки теплового удару – загальна слабкість, сонливість, головний біль, запаморочення. Потім обличчя червоніє, температура тіла підвищується (іноді навіть до 40 градусів за Цельсієм), часто бувають диспепсичні розлади – пронос, блювота. Якщо до цього часу не усунути причини, що викликали перегрів, у хворого починаються галюцинації, марення. Потім постраждалий непритомніє, його обличчя блідне, шкіра стає холодною та спостерігається її посиніння. Підвищується потовиділення, порушується серцева діяльність: пульс стає частішим але слабким. У такому стані людина може загинути, якщо вчасно не надати медичну допомогу.

Перша допомога однакова в обох випадках. Постраждалого необхідно негайно винести на свіже повітря в тінь або в прохолодне, добре вентильоване приміщення, розстебнути комір його одягу, а краще роздягнути до поясу, укласти на спину з підведеною головою. На голову покласти холодний компрес, тіло обернути мокрим простирадлом або обприскувати холодною водою. Постраждалому необхідно спожити велику кількість прохолодного пиття. Добре допомагає звичайна настоянка валеріани: 20 крапель на третину склянки води.

 

При розладі дихання необхідно злегка змочити ватку нашатирним спиртом (він є в кожній автомобільній аптечці) і кілька разів обережно піднесіть до носа потерпілого. У екстрених випадках, коли людина в непритомності, її дихання зупинилося, а пульс не простежується – не чекайте медиків! Пригадаєте, чому вас учили в школі, починайте робити штучне дихання і закритий масаж серця.

Сонячний і тепловий удари легко виникають у дітей, підлітків і людей похилого віку, оскільки через вік їх організм має певні фізіологічні особливості – система внутрішньої терморегуляції їх організму недосконала. Також до групи ризику можна віднести людей, непризвичаєних до спеки, людей з надмірною вагою, та людей, що страждають серцево-судинними і ендокринними захворюваннями або зловживають алкоголем.

Якщо ви відноситеся до однієї з цих груп, не чекайте, коли сонце і спека у прямому розумінні слова ударять по вашому здоров`ю. Профілактичні заходи можна вжити заздалегідь: уникати тривалої дії прямих сонячних променів на непокриту голову або тіло, прикривати голову шапкою або хусткою, чергувати відпочинок на пісочку з купанням, не засинати на сонці, не здійснювати в жаркий час дня тривалих екскурсій, більше пити.

Щоб попередити теплові удари, необхідно створити нормальні умови побуту та праці: підтримувати нормальну температура та рівень вологості у приміщеннях, здійснювати періодичне їх провітрювання. Одяг, що обраний «по сезону», допоможе вам значно зменшити ризик теплового удару.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *