ОСТАННІ НОВИНИ

Півмільйона українців хворі на туберкульоз

|
Півмільйона жителів України є хворими на туберкульоз, ще 206 тисяч живуть з ВІЛ- інфекцією.  Про це УНН повідомили у прес-службі народного депутатата Тетяни Бахтеєвої. Для активної боротьби із такими проблемами було створено та сьогодні прийнято Закон “Про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією в Україні”, який дозволить вирішити проблему залучення коштів Глобального фонду на заходи по боротьбі з туберкульозом та СНІДу в Україні. Він дозволить залучити додаткові позабюджетні кошти для забезпечення дієвих заходів по боротьбі з ВІЛ / СНІДом і туберкульозом. Ці кошти в першу чергу підуть на закупівлю медикаментів, устаткування, тестування, надання психологічної та соціальної підтримки хворим. В умовах дефіциту бюджетного фінансування така допомога дуже важлива.
Основною метою Закону є створення сприятливих умов для залучення коштів Глобального фонду для потреб охорони здоров`я. “Сьогодні за чинним законодавством України втрачає до 20% виділених Глобальним фондом коштів на сплату податків та митних зборів, що не відповідає міжнародним умовам надання гуманітарної допомоги та вимогам Глобального фонду, а також ставить під загрозу можливість отримання грантів Глобального фонду в подальшому”, – підкреслила Тетяна Бахтєєва.
Прийнятий Закон “Про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією в Україні” спрямований на звільнення грантів Глобального фонду (як фінансових коштів так і товарів, оплачених за кошти Глобального фонду) від податку на додану вартість та від митних зборів. Також законопроектом визначаються умови і порядки отримання та використання грантів. Для контролю за цільовим використанням грантів законопроектом передбачена відповідальність за цільове використання грантів Глобального фонду.
“Даним законом передбачено, що митне оформлення проводиться першочергово, без стягнення плати за митне оформлення, робиться відмітка« Не для продажу ». Також товар проходить обов`язковий санітарний, фітосанітарний, екологічний та радіологічний контроль”, – додала політик.
Нагадаємо, найкращим захистом від туберкульозу є вакцинація. Щеплення від туберкульозу проводиться, згідно з Календарем щеплень, у перші дні життя в пологовому будинку. Якщо вакцинувати дитину в цей час з певних причин неможливо, щеплення може бути зроблено протягом перших трьох місяців життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *