ОСТАННІ НОВИНИ

Громаду Львівщини закликають вшанувати пам’ять загиблих під час розстрілів у 1941-му

|

Львівська обласна рада закликає громаду долучитися до вшанування пам’яті тисяч загиблих під час більшовицьких розстрілів у червні 1941-го, прийти до місць страти, до колишніх катівень НКВД. Про це повідомляє прес-служба ЛОР.

У Львові поминальні заходи відбудуться 24 червня о 14.00 біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, навпроти тюрми на Лонцького (пл. Шашкевича, 1). 24 червня о 10.00 розпочнуться поминальні заходи за загиблими в урочищі Саліна (м. Добромиль). Також відбудуться заходи в Золочеві, Самборі, Стрию, Щирці, с. Дітківцях Бродівського району.

22 червня 1941 року, з початком радянсько-німецької війни, сталінські енкаведисти розпочали масові розстріли політв’язнів у Західній Україні. У трьох тюрмах Львова (на Лонцького, на Замарстинівській і Бригідках), а також у Дрогобичі, Добромилі, Золочеві, Стрию, Щирці без суду розстріляно тисячі людей.

Особливо страхітливий злочин стався в урочищі Саліна Старосамбірського району, де енкаведисти скидали до соляних шахт як мертвих, так і живих – тоді було вбито понад три тисячі українців, поляків, представників інших національностей.

Загальна ж кількість жертв більшовицького терору в Західній Україні в переддень нацистської окупації сягає 22 тисяч осіб.

За рішенням обласної ради, щороку на Львівщині з 22 до 28 червня відзначаються Дні пам’яті за жертвами більшовицьких розстрілів червня 1941 року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *