ОСТАННІ НОВИНИ

Українці масово забирають свої депозити з банків

|

Довіра населення до банківської системи знову знизилася через девальваційні побоювання – і приплив коштів на депозитні рахунки населення різко скоротився. Про це пише “Комерсант-Україна” з посиланням на дані Нацбанку.

У травні загальний депозитний портфель громадян виріс усього на 38 млн грн. (0,011%), тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн.

Учасники ринку пояснюють припинення притоку нових внесків зниженням курсу гривні.

“Це питання до Нацбанку. Він почав відпускати курс гривні, і долар одразу ж почав рости на готівковому ринку, тому ніхто не несе в банки гривню (за травень надійшло 243 млн грн. -“Ъ”) – усі бояться майбутньої девальвації й думають, що вона вже почалася”, – пояснив голова правління одного з великих банків.

“Іде відтік депозитів, оскільки населення не розуміє, що буде з курсом, і вкладає гроші в нерухомість і товари, тому що боїться зростання цін”, – додав він.

У травні курс долара досягнув дворічного максимуму – 8,072/8,087 грн/$, після чого в червні його ціна підвищилася ще більше й досягла 8,108/8,113 грн/$.

Незважаючи на зростання курсу долара, об`єм валютних депозитів скоротився в травні на 205 млн грн. За травень населення купило в банків іноземної валюти на $1,88 млрд.

“Головна причина – це очікування девальвації. Поки паніки немає, але вже незрозуміло, куди рухатися далі – це вичікувальний період”, – вважає старший аналітик ІК “Трійка Діалог Україна” Євген Гребенюк.

Такі побоювання змусили підприємства скоротити валютну заборгованість у травні на 5,2 млрд грн.

“Банки всіма способами мотивують своїх клієнтів конвертувати валютні кредити в гривневі, бо побоюються високих валютних ризиків”, – сказав Гребенюк.

Одночасно підприємства продовжують забирати свої депозити – тільки за травень на суму 3,86 млрд грн. З початку року вони вже вилучили 16,7 млрд грн.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що ці кошти зараз виводяться з України через політичні ризики, що зростають в країні. У цих умовах банки не можуть нарощувати видачу кредитів.

Якщо за підсумками чотирьох місяців загальний кредитний портфель збільшився на 0,1%, то зараз він скоротився на 0,3%, до 790 млрд грн. Втім, гривневі кредити поки ще ростуть, хоч і повільно – у травні на 0,9% (з початку року – усього на 2%).

Дефіцит грошей на ринку призвів 30-31 травня до стрибка вартості кредитів овернайт до рекордних з початку року 16-17%. Після цього ставки гривневого ресурсу впали до рівня менше 10%, але 15 червня знову підскочили до 16,8%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *