ОСТАННІ НОВИНИ

Провідні лікарі-нейрохірурги Львівщини застерігають про небезпеку на воді

|

Літній період — це період відпусток, подорожей, активного відпочинку та купання. У зв’язку із цим збільшується ризик отримання різноманітних травм. Статистика свідчить, що у спекотну пору року люди у 50 % випадків травмуються потрапляючи у ДТП, у 30% — на виробництві і, як не прикро, 20% — під час купання. Це стосується травм шийного відділу хребта. У світі щороку на воді гине близько 300 тис. чоловік, з них близько 4 тис. в Україні. Про це повідомляє Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів), посилаючись на начальника клініки нейрохірургії та неврології Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, заслуженого лікаря України, полковника медичної служби Івана Богдана.

«Найчастіше травми шийного відділу хребта і спинного мозку трапляються під час пірнання на водоймах, які не призначені для купання і в місцях, де це заборонено. Як правило, найбільших травм зазнають люди, які купаються у внаслідок необережності або у нетверезому стані. Ось і цього року у нейрохірургічному відділенні ВМКЦ Західного регіону вже близько місяця проходить лікування такий пацієнт. Це 20-річний хлопець, який у місті Києві під час пірнання отримав надважку травму спинного мозку. Але нажаль, після проведення всіх необхідних заходів щодо хірургічного втручання, лікування та реабілітації, він залишиться інвалідом. Травма спинного мозку не дозволить йому відновити працездатність в об’ємі, який він мав до цього прикрого випадку», – розповів І.Богдан.

Водночас завідувач нейрохірургічного відділення комунальної міської клінічної лікарні швидкої допомоги, головний позаштатний нейрохірург Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Токарський зазначає, що сучасна нейрохірургія оперує надсучасними засобами та способами, але не може найголовнішого — попередити трагічний випадок. «Я би хотів звернутися до людей, щоб вони думали перед тим, як пірнути. Травму можна отримати у будь-якій водоймі. Все залежить від того, як людина входить у воду. Для любителів гострих вражень я раджу використовувати спеціально обладнані басейни, де є необхідна глибина для пірнання. А на відкритих водоймах, особливо на річках, перш ніж стрибати у воду, потрібно обережно зайти у водойму, призвичаїтися до температури, особисто перевірити глибину, стан дна, чи немає там сторонніх предметів тощо, а вже потім пірнати. Адже особливість нашої місцевості така, що русло річок часто змінюється», – зазначив він.

До слів Андрія Токарського полковник медичної служби Іван Богдан додав, що травми отримують не плавці-новачки, а навпаки досвідчені люди і часто це спортсмени, які інколи бравують, внаслідок чого стають жертвами трагічної ситуації.

Відтак, досвідчені нейрохірурги Львівщини застерігають громадськість про те, що на водоймах потрібно бути обережними і керуватися народним прислів’ям: «не знаючи броду — не лізти у воду», адже яка б сьогодні не була сильною нейрохірургічна медицина із надсучасним обладнанням, різноманітними технологіями та імплантатами, відновити людський організм на 100 % після важкої травми не вдасться ніколи.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *