ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні почастішали випадки підкупу виборців

|

Доброчинність, яка має всі ознаки підкупу виборців, стала одним з найпопулярніших інструментів впливу на окремі групи виборців (пенсіонери, малозабезпечені, молодь, громадські організації). Про це розповідає координатор виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська, інформує прес-служба громадської організації.

Зокрема, організація оприлюднила інформацію про діяльність політично активних державних службовців, які заявили про участь у виборах та проводять агітаційні заходи за кошти бюджету. Зокрема, найпопулярнішими засобами підкупу є агітаційні матеріали, що розповсюджуються у ЗМІ без відповідного маркування «політична реклама». Такі матеріали  зазвичай друкують у медіа обласного та районного рівня.

«Згадані прояви кампанії – поза законом до офіційного старту виборів 30 липня. Таким чином за ведення агітації, підкуп виборців чи фінансування кампанії з анонімних джерел потенційний кандидат не несе жодної правової відповідальності», – повідомила Айвазовська.

За свідченням активістів ОПОРИ, у всіх без виключення регіонах політичні сили надавали ветеранам продуктові набори, що супроводжувалось агітацією. Зокрема, пакет, який роздавали ветеранам до 9 травня представники Партії регіонів, коштує близько 135 грн. Також, спостерігачі ОПОРИ зафіксували у 10 регіонах приклади участі службовців у неофіційній виборчій кампанії. Це зокрема, публічна підтримка кандидатів, використання бюджетних ресурсів та державних інституцій в інтересах окремих партій, упереджені політичні заяви на адресу конкурентів.

Побільшало також кількість випадків щодо використання правоохоронних органів для тиску на окремих політиків чи для перешкоджання політичної діяльності опонентів.

Така поведінка суперечить міжнародним стандартам, каже Ольга Айвазовська. Однак, з наближенням виборів така тенденція може стати більш поширеною та вплине на результати голосування на місцях.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *