ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський КОД починає все спочатку

|

Львівський Комітет опору диктатурі прийняв рішення, що до моменту узгодження єдиних кандидатів від опозиції не оприлюднюватимуть жодних прізвищ. Тому до моменту остаточного узгодження опозиційні політичні сили відкликали попередні пропозиції щодо кандидатів, які подавали на розгляд КОДу. Про це йшлося під час вчорашнього засідання КОДу.

Основним питанням порядку денного засідання було висунення кандидатів на мажоритарні округи у Львівській області. Зокрема, учасники засідання розглянули та обговорили напрацьований Порядок визначення єдиного кандидата в народні депутати України від об’єднаної опозиції. Відповідно до нього усі учасники КОДу (політичні сили та громадські організації) мають право висувати претендентів в кандидати у народні депутати від опозиційних сил. На вчорашньому засіданні усім учасникам вже навіть роздали таблицю з прізвищами потенційних єдиних кандидатів, проте пізніше, як вже зазначалось, КОД вирішив карти не розкривати до кінця. Цьому сприяла довга дискусія, як саме визначатимуть того єдиного достойника, який має представляти в окрузі усі опозиційні сили.

Зокрема, багато питань та суперечок викликав пункт Порядку щодо погодження кандидатур. Відповідально до нього майбутніх учасників виборчих перегонів визначатимуть безпосередньо на засіданні КОДу виходячи із запропонованих прізвищ. Якщо єдиної згоди в комітеті не буде, тоді кандидатів в депутати визначатимуть через соціологічне опитування, або так звані праймеріз. Простіше кажучи – найбільш впізнаваний та достойний претендент, за якого віддадуть найбільше голосів, і буде йти по одному з округів під брендом об’єднаної опозиції. Більшість учасників засідання КОДу висловили думку, що таке опитування є не лише фінансово затратним, але і займе чимало часу.

Водночас, на засіданні КОДу розглядали ще один цікавий документ – Зобов’язання претендента в кандидати у народні депутати України від Комітету опору диктатурі. Претенденти в кандидати, підписавши дане зобов’язання, погоджуються на відповідну політичну та економічну люстрацію. Якщо в результаті когось КОД не погодить, претендент в депутати зобов’язується зняти свою кандидатуру із виборів.

Окрім того, підписант даного документу вже наперед зобов’язується у разі перемоги вступити до однієї із опозиційних фракцій у Верховній Раді, виконувати усі рішення фракції та КОДу.

Зобов’язання як документ жодної юридичної сили не має, а його підписант несе лише політичну та моральну відповідальність.

Під час засідання КОДу вже троє претендентів в кандидати підписали таке зобов’язання і тим самим підтвердили своє бажання потрапити в наступний парламент: Володимир В’язівський, Дмитро Добродомов, Степан Середа і Ростислав Новоженець.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *