ОСТАННІ НОВИНИ

Хліб в Україні знову подорожчає - експерт

|

Через холодну зиму та спекотну весну Україну у поточному чекає неврожай пшениці, що у свою чергу обернеться подорожчання практично усіх найменувань хліба, прогнозують експерти. Про це повідомляє ТСН, посилаючись на “Известия в Украине”.

За словами самих же пекарів, лише зростання цін на складові у виробництві хліба (транспорт, зарплати, енергоносії) вже дає їм підстави підвищити відпускну вартість буханки мінімум на 5-7 копійок.

У разі подорожчання зерна і борошна (45-47% у собівартості хлібної випічки) зростання відпускних цін повинно скласти 10-15 копійок. Це означає, що нарізний батон у роздрібі буде коштувати не 3,15-3,25 грн, а, швидше за все, 3,50 грн з урахуванням націнок мереж. Буханець пшеничного, в середньому, подорожчає до 4,75 грн замість нинішніх 4,35 грн, а житній буде продаватися по 5 грн замість сьогоднішніх 4,55 грн.

Зі свого боку керівник Державного резерву України Олексій Лелюк запевняє, що подорожчання хліба не буде. За словами чиновника, з минулого року залишились величезні перехідні запаси зерна – близько 12 млн тонн. У деяких областях країни створені регіональні резерви продовольчої пшениці – ці заходи дозволять уникнути дефіциту борошна. Керівник консалтингової компанії “ААА” Марія Колесник переконана, що до виборів хліб точно дорожчати не буде з політичних причин.

“Хліб традиційно вважається політичним продуктом, і його подорожчання відразу підірве реноме влади. Тому дерегуляції цін на ринку не відбудеться. Єдине, що можна спрогнозувати на найближчий час, це подальше зниження виробництва”, – розповіла вона.

Як повідомлялось, у поточному році споживання хліба скоротилось на 4,2%. За словами фахівців, хліб громадянам частково замінили дешеві овочі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *